Krajský úřad představí podobu svého nového sídla

Prohlédnout si model a návrhy na přestavbu bývalého pivovaru v centru Hradce Králové na nové administrativní centrum Královéhradeckého kraje budou mít od pondělí do 8. ledna možnost obyvatelé Hradce Králové. Na výstavě nazvané Od pivovaru k administrativnímu centru v prostorách historické radnice na Velkém náměstí bude k vidění také krátký film, který nabídne trojrozměrnou animaci projektu.
Tým projektantů nyní pracuje na dokumentech pro stavební řízení, v prostorách někdejšího pivovaru již také působí archeologové. "Předpokládáme, že na přelomu února a března bychom měli získat stavební povolení, a práce budou moci začít," řekl architekt Pavel Tušl. Společnost Immorent, se kterou kraj podepsal smlouvu, se zavázala, že výstavba  administrativního centra by měla trvat 18 měsíců.
Podle projektu by měly v bývalém pivovaru vzniknout kanceláře pro zhruba 650 lidí, 500 parkovacích míst, víceúčelový sál pro 150 osob či nové náměstí. Kromě přibližně čtyř stovek úředníků kraje by v budově měly sídlit i další instituce, například Univerzita Hradec Králové, České pošta, kraj také nabídne zhruba 1750 metrů čtverečních k pronájmu podnikatelům.
Kraj již dříve schválil, že přestavbu areálu zajistí společnost Immorent ČR, dodavatelem stavebních prací za více než miliardu korun bude stavební společnost Skanska. Původní záměr počítal s tím, že by kraj splácel přestavbu 20 let a zaplatil by za ni zhruba 1,7 miliardy korun. Vedení kraje ale nyní zvažuje levnější variantu. "Na jednání zastupitelstva navrhneme zkrácení leasingu na osm let, čímž by náklady klesly na 1,183 miliardy korun," řekl Všetečka.
Přestavbu pivovaru někteří krajští zastupitelé kritizují, protože ji považují za zbytečnou a nákladnou. "Tím, že kraj staví takto drahé sídlo, vydává podle předběžných propočtů zbytečně kolem 300 milionů korun," řekl již dříve zastupitel za KDU-ČSL Karel Klíma.
Hradecký kraj nyní sídlí ve zhruba 15 let starém domě po někdejším krajském výboru KSČ ve Wonkově ulici a v několika dalších budovách, které chce po přestěhování úředníků do bývalého pivovaru pronajímat.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme