Štítky: | Záchranáři | sanitka |

Krajská záchranka bude mít nový dispečink, sanitky přijedou rychleji

Nového vybavení se dočkají i sanitní vozy | Zdroj: královéhradecký kraj
Nového vybavení se dočkají i sanitní vozy | Zdroj: královéhradecký kraj

Nové operační středisko zdravotnické záchranné služby za bezmála čtyřicet milionů korun vznikne v budově hasičů v Plačicích. Kraj chce na financování projektu využít evropské peníze. První tísňová volání by dispečeři měli začít vyřizovat už v září tohoto roku.

Deset let staré operační středisko přestává vyhovovat současným standardům. Nejen že zastarává zde používaná výpočetní technika, nevyhovující je i budova, ve které dispečink sídlí. Od září letošního roku má proto začít fungovat nové centrum v budově Hasičského záchranného sboru v Plačicích. Kraj již ve výběrovém řízení zvolil nejvhodnějšího uchazeče o dodání vybavení. Náklady celého projektu se vyšplhají na 39,2 milionů korun. „Částku 27 milionů korun získáme z integrovaného operačního programu,“ řekl Michal Friček z odboru kanceláře hejtmana královéhradeckého kraje. Zbytek peněz, tedy 12,2 milionů korun, uvolní ze svého rozpočtu kraj.

„Modernizace operačního střediska urychlí zpracování tísňových volání, zefektivní řízení posádek v terénu, usnadní jejich navigaci a zlepší komunikaci mezi posádkami a operačním střediskem i mezi jednotlivými složkami Integrovaného záchranného systému,“ řekl královéhradecký hejtman Lubomír Franc. V novém „velíně“ nebude chybět velkoplošná obrazovka, na které budou moci dispečeři sledovat kompletní operační řízení. Zlepšit se mají i mapové podklady a softwarové vybavení střediska. Do všech sanitních vozů by navíc měly přibýt tablety a navigační přístroje. „To vše povede k urychlení a zkvalitnění neodkladné přednemocniční péče,“ dodal Franc.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.1.2015 13:43
Oldřich Stránský (neregistrovaný)
V Plačicích?Myslím ,že to jsou ,ještě ,Kukleny.Pletu se?
11.1.2015 16:02
Jaroslav Fišer (neregistrovaný)
RE:
dobrý den,
ačkoliv by to na první pohled mohlo vypadat, jako Kukleny, tak jde podle všeho katastrálně o Plačice. Zjednodušeně řečeno je hranicí křižovatka Pražské a Kutnohorské, respektive v její okolí se to různě láme.
Každopádně zpráva vychází z materiálů poskytnutých krajským úřadem, který je zřizovatelem střediska a hovoří o Plačicích.
11.1.2015 16:24
Fantomas (neregistrovaný)
Rychlost
Samozřejmě, že sanitky budou jezdit pomaleji, protoze byli zavedeny interní rychlostní limity. Mesto max 80km/h, mimo mesto 120km/h.
13.1.2015 09:37
Ivo Novák (neregistrovaný)
RE: Rychlost
Dobrý den,pane Fantomasi. Musím opravit vaše nepřesné údaje. Máte pravdu v tom, že Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje má stanoveny rychlostní limity. Jejich smyslem je chránit nejen naše posádky, ale hlavně všechny účastníky silničního provozu. Každému, kdo alespoň jednou seděl za volantem je jasné, že jízda vozidla s právem přednostní jízdy je vždy rizikový moment pro všechny zúčastněné. Je proto jistě férové omezit riziko vyplývající z tohoto režimu jízdy na nezbytné minimum. Zároveň ale všichni víme, že jsou situace, kdy jde opravdu o vteřiny a vězte, že v těchto případech pro naše sanitky rychlostní limity NEPLATÍ (Nicméně i v těchto případech rozumný člověk pochopí, že důležitější je přivézt záchranářský tým k pacientovi živý, protože se jinak pomoci nedočká). V případě výjezdů řešitelných v řádu minut je rychlost jízdy limitována maximálním překročením o 30 km/hod nad rychlost v místě povolenou - tedy zpravidla 80 km/hod v obci, 120 km/hod mimo obec a 160 km/hod na dálnici. Pokud vyjíždíme k případu, který lze řešit v průběhu desítek minut nebo i hodin ( a věřte, že i takových případů je velké množství), potom nepoužíváme výstražné znamení vůbec a plně dodržujeme obecně platná pravidla provozu na pozemních komunikacích. Takovéto limity nejsou rozhodně nic nového ani ve světě ani v rámci ČR a praktikují je i kolegové v jiných krajích. Jejich zavedení v naší organizaci se ukázalo jako jednoznačně přínosné, aniž by nějakým způsobem negativně ovlivnilo rychlost poskytování neodkladné přednemocniční péče.

Ivo Novák
tiskový mluvčí
Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje
12.1.2015 09:23
zachranar (neregistrovaný)
rychlost
Neda mi nereagovat na Fantomase. Rychlostni limity jsou naprosto v poradku co byjste si všichni predstavovali ze po meste poletíme 160 a budou se svlekat pneumatiky z disku v zatackach k tejden trvajícímu kasli a ryme? když se opravdu jedna o stav ohrozujici život tak se muze jet jakkoli dle internich rychlostních limitu to znamena na hranici rizika.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Bezdomovcům v Hradci hořel přístřešek, jednoho museli záchranáři oživovat

Při požáru zchátralého domku nedaleko centra Hradce Králové málem zemřeli dva bezdomovci, v noci z úterý na středu. Jeden vyvázl bez zranění, druhý se však nadýchal kouře a záchranáři ho museli oživovat, uvádí server iDNES.cz.
Čtěte více

Hradečák namísto karantény vyrazil na kolo a spadl. Ohrozil tak záchranáře

Mladý muž z Hradce Králové nedbal po návratu z Itálie na karanténu, a neomaleně ohrozil záchranáře. Museli u něj o víkendu zasahovat, když na ulici spadl z kola a zranil se. Posádka zdravotníků však naštěstí zraněného předem vyzpovídala, takže včas použila speciální oděvy. Muži…
Čtěte více

S dětmi se na pohotovost fakultní nemocnice nyní dostanete pouze jedním vchodem

Hradecká fakultní nemocnice od začátku tohoto týdne sjednotila přístup na pohotovost pro děti a dorost umístěnou v objektu Dětské kliniky nemocnice. Dosud rodiče s dětmi využívali pro příchod na pohotovost jeden z dvojice postranních vchodů, nyní budou rodiče a děti přicházet…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme