Krajská knihovna bude mít jinou barvu než na projektu

Budova nového knihovnicko-informačního centra, které vzniká poblíž strojní průmyslovky na levém břehu Orlice, bude mít šedou barvu. Původní projekt přitom počítal s cihlově oranžovou barvou. Ta by více ladila s architekturou Gočárovy průmyslovky i nedaleké nové budovy univerzity. Našemu serveru to potvrdili nezávisle na sobě mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi a Roman Brychta ze studia Projektil, které je autorem projektu.
Podle Brychty měl být objekt původně z probarveného betonu. V zahraniční je tato technologie už užívaná. Jak se ale ukázalo, v našich podmínkách by se nepodařilo tak velký projekt z obarveného betonu v dostatečné kvalitě vyrobit. Zvažovalo se proto, že objekt bude dodatečně nalazurován, ale i z tohoto záměru nakonec sešlo. "Ten beton byl tak kvalitní, že bylo rozhodnuto, že šedou v této kvalitě je lepší zanechat," uvedl architekt s tím, že naopak dodatečný nátěr by nemusel vypadat dobře. Jak dodal, změna barvy byla navíc konzultována i s Útvarem hlavního architekta Hradce Králové. Zároveň popírá, že by změna byla provedena bez souhlasu studia a rozhodně nezvažuje právní kroky proti investorovi.
Změnu barvy potvrdil i mluvčí krajského úřadu Dioszegi. "Investor již požádal stavební úřad o změnu projektu (vzhledu fasády ) před dokončením stavby. Je třeba důrazně upozornit, že realizovaný návrh knihovny nevyhrál architektonickou soutěž kvůli barvě fasády, ale pro své celkové kvality včetně vnitřního uspořádání a umožnění provozu," sdělil mluvčí.
Podle Brychty změna barvy výrazně nenaruší ráz architektury v dané lokalitě. "Myslím, že styl toho místa to nenabourává. Až se ten dům zabydlí a začne žít, tak to bude mít jiný duch," uvedl a doplnil, že každý objekt potřebuje čas na zapracování.
Investorem stavby knihovny je Studijní a vědecká knihovna v Hradci Králové, stavba je zatím plně financovaná ze státního rozpočtu. Náklady jsou odhadovány na 400 milionů korun. Po dokončení stavby se předpokládá, že budovu převezme do vlastnictví kraj – pokud by se tak nestalo, byla by majetkem SVK HK.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
28.6.2007 13:27
MIREK (neregistrovaný)
Dodatečné změny
Chce se mi z toho paskvilu zvracet.
28.6.2007 18:02
vladimíra Šilhánková (neregistrovaný)
"Podle Brychty změna barvy výrazně nenaruší ráz architektury v dané lokalitě" ... já Vám nevím, byl se tam ten Brychta vůbec podívat? Viděl strojárnu???
28.6.2007 21:00
jpa (neregistrovaný)
Zřejmě pan Brychta sám rád (musel) uznat, že je to takhle ok...
JPA
28.6.2007 21:50
Ira (neregistrovaný)
Útvar Hlavního architekta města Hradec Králové můžeme klidně zrušit. Stejně si tady každý staví jak chce a kde chce.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme