Kraj uvolnil 2,5 milionu na likvidaci jedů ve Fomě

Radní Královéhradeckého kraje odsouhlasili uvolnění 2,5 milionu korun, které by měly pomoci zlikvidovat skládku nebezpečných odpadů v areálu u Fomy v Hradci Králové. Jak uvedl mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi, na skládce se nacházejí nevhodně uložené chemikálie, které mohou být rizikem pro nejbližší okolí. S významným příspěvkem na zajištění skládky počítá také město Hradec Králové.
Vynaložené prostředky bude kraj stejně jako při zabezpečení nebezpečných látek v Libčanech  vymáhat na zodpovědných osobách a firmách. K likvidaci skládky je nutné bezodkladně přistoupit, protože se ukázalo, že pro obyvatele krajského města v okolí je rizikem.
"Při průzkumu přímo na skládce u Fomy se ukázalo, že chemikálie jsou podobně jako dříve v Libčanech uskladněny v nevyhovujících obalech. Při neopatrné manipulaci či při úniku z netěsných nádob tam hrozí riziko požáru v důsledku vzájemné reakce mezi látkami či uvolnění toxických plynů do ovzduší," uvedl Jiří Vambera, radní kraje odpovědný za životní prostředí. Odstranění těchto odpadů vyžaduje vyšší odbornost. Na likvidaci se budou podílet i místní firmy, například Technické služby města Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme