Kraj tento týden začal s přestavbou pivovaru na své sídlo

Nákladná přestavba bývalého hradeckého pivovaru na nové sídlo Královéhradeckého kraje tento týden začala bouráním prvních objektů. Stavba za přibližně 1,2 miliardy korun by měla trvat maximálně dva roky, takže krajští úředníci by se měli stěhovat na jaře roku 2007.
Přestavba chátrajícího pivovaru je dosud největším investičním projektem Královéhradeckého kraje. Kritici přestavby, zejména z řad v kraji opoziční KDU-ČSL, se obávají, že kraj kvůli tomu bude muset omezit výdaje na zdravotnictví, školství či dopravu.
Dělníci v pivovaru začnou nejprve demolovat a odvážet dostavby ze 70. a 80. let minulého století. Tyto objekty jsou historicky bezcenné a areál hyzdí. Stavebníci také budou muset mimo jiné vybagrovat z vnitřního dvora pivovaru asi metr zeminy. Omezena je tak doprava na vnitřním silničním okruhu města, který k areálu pivovaru přiléhá.
Na pořízení nového sídla uzavřel kraj leasingovou smlouvu s rakouskou společností Immorent. Vlastní stavební práce bude dělat společnost Skanska.
V bývalém pivovaru by měly vzniknout kanceláře pro zhruba 650 lidí, 500 parkovacích míst, víceúčelový sál pro 150 osob či nové náměstí. Kromě přibližně čtyř stovek úředníků kraje by v budově měly sídlit i další instituce, například Univerzita Hradec Králové, kraj také nabídne část ploch k pronájmu podnikatelům.
Kraj v současnosti sídlí ve zhruba 15 let starém domě po někdejším krajském výboru KSČ, který si nechal za 150 milionů korun opravit. Do budovy se ale vejde jen asi 220 zaměstnanců, dalších zhruba 140 úředníků pracuje na dvou jiných místech ve městě.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme