Kraj se snaží ušetřit na splátkách za rekonstrukci pivovaru

Královéhradecký krajský úřad se snaží na poslední chvíli snížit cenu za přestavbu pivovaru na nové administrativní centrum. Jak píše dnešní MF Dnes, původní částka dosahuje výše 1,6 miliardy korun, kterou kraj zaplatí formou leasingu.
Právě na leasingových splátkách chce kraj ušetřit. Možné je například splatit část leasingu předčasně mimo již dohodnutý režim splátkového kalendáře. Jednorázová úhrada by pak snížila základ pro výpočet leasingových splátek. "Tím bychom náklady na leasing snížili zhruba o tři sta milionů korun,“ řekl deníku hejtman Pavel Bradík. Zatím ale není jasná výše jednorázové splátky. Ta může činit až půl miliardy korun. Na tuto splátku by si však musel kraj půjčit. Přesná výše čáskty tak bude určena mimo jiné na základě analýzy dlouhodobého finančního výhledu kraje. Finanční experti se domnívají, že by krajský úřad s půjčkou neměl otálet, protože v současné době jsou pro ni velmi výhodné podmínky.
Vlastní půjčka vyjde kraj levněji než leasingové splátky. V konečném měřítku by úspora mohla podle hejtmana Bradíka činit zhruba 150 až 180 milionů korun.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme