Kraj odkrývá údajné machinace na záchrance

Podivné výběrové řízení, nákup luxusních vozů a pochybné vnitřní směrnice. Tak nyní Královéhradecký kraj odhaluje chyby, na které poukázal audit Zdravotnické záchranné služby. Končící ředitel vše odmítá.

Největším pochybením bylo podle auditu, který v krajské organizaci provedla společnost Axcode, výběrové řízení na nová vozidla pro systém rendez-vouz. Zadávací pravidla byla prý nastavena tak, že mohl zvítězit pouze luxusní Volkswagen Touareg. Drahá auta nakonec také záchranka koupila. "Vedení Zdravotnické záchranné služby Královéhradeckého kraje je podezřelé z úmyslné manipulace soutěží, ve kterých se rozdělují milionové zakázky z veřejných finančních zdrojů," potvrdil Mladé frontě Dnes podezření mluvčí kraje Imrich Dioszegi.
Podle závěrů auditu jsou přitom koupené vozy pro lékaře zbytečné. "Zadávací podmínky byly napsány tak, že nákup levnějších vozů byl prakticky vyloučen. Touaregy s plnou výbavou jsou pro potřeby záchranné služby zbytečně luxusní. Jejich provoz je rovněž dosti nákladný," citovala MF Dnes zprávu autorů ze společnosti Axcode. "Především kvůli podezření z manipulace s tendrovou dokumentací tak, aby zvítězil konkrétní dodavatel spotřebního materiálu, zvažujeme podat trestní oznámení. To nám doporučují také závěry právě dokončeného auditu," zhodnotil závěry auditu pro Mladou frontu Dnes první náměstek královéhradeckého hejtmana Josef Táborský.
Ředitel ZZS Ladislav Žabka ale s výsledky auditu nesouhlasí. Ohradil se i proti jeho zveřejnění. "Jedu z jednání kraje a říkám jedinou větu: Dnes nám byly poprvé a písemně předány výsledky auditu. Je zajímavé, že je kraj zveřejnil, když jsme se na tom nedohodli. Dohoda je, že se k nim máme vyjádřit do 20. dubna," stěžoval si MF Dnes Žabka. Audit ale přinesl další podezření, že i jiná výběrová řízení mohla být zmanipulovaná. Krajská záchranka prý mohla ušetřit miliony korun ročně, podle auditu až 30 % z hodnoty nákupů.
Na místo ředitele Zdravotnické záchranné služby už vypsal Královéhradecký kraj nový konkurz. Kvůli tomu chce současně změnit i vnitřní pravidla své organizace. Podle vnitřní směrnice záchranky smí totiž být ředitelem pouze lékař. S tím Kraj nesouhlasí a ve směrnici vidí znaky diskriminace. "Vnitřní směrnice krajské záchranky nařizuje, že ředitelem může být pouze lékař s patřičnou kvalifikací. To audit označil za diskriminační. Chceme, aby byla posílena ekonomická odbornost ředitele. Tomu vlastně vyhovuje i zadání výběrového řízení," potvrdila Mladé frontě Dnes krajská radní pro zdravotnictví Jana Třešňáková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme