Kraj obhajoval luxusní dovolenou úředníků z veřejných prostředků

Příjemný týden za peníze daňových poplatníků strávili před několika týdny tři zástupci kraje v Izraeli. Sedmidenní služební cesta na konferenci o zdravotnictví však byla ze čtyř dnů vyplněna turistickým programem. Kromě náměstka hejtmana Rostislava Všetečky (ODS) a člena představenstva krajského zdravotnického holdingu Miroslava Švábla jela do Izraele i Všetečkova asistentka a přítelkyně Alice Nováková. Jak píše dnešní MF Dnes, daňové poplatníky tento výlet vyšel na 150 tisíc korun.

Krajští radní, kteří tuto služební cestu odsouhlasili, se tento týden museli ze svého rozhodnutí zpovídat zastupitelům. "Zdá se, že rada kraje se rozhodla udělat z krajského úřadu cestovní kancelář, tentokrát hrazenou z peněz daňových poplatníků," uvedl již dříve v České televizi krajský zastupitel za opoziční KDU-ČSL Vladimír Derner. Všetečka účast své přítelkyně a asistentky, která nemá lékařské vzdělání, na služební cestě původně obhajoval tím, že jemu a Šváblovi dělala "servisní zázemí." Později však svůj výrok upřesnil tím, že všichni tři účastníci zájezdu se podílejí na přípravě rozhodujících strategických a taktických kroků krajského zdravotnictví. Korunu obhajobě luxusní dovolené nasadil Všetečkův stranický kolega hejtman Pavel Bradík. "Pan Všetečka může plavat v moři a může ho napadnout geniální myšlenka, co udělat s krajským zdravotnictvím. Nemůžete vyloučit, že u sklenky izraelského vína by ho mohlo napadnout moře dobrých myšlenek,“ cituje Bradíka MF Dnes.
Během sedmidenní služební cesty byla tříčlenná delegace kraje ubytovaná v luxusním pětihvězdičkovém hotelu Renaissance v Tel Avivu. K dispozici měla přitom levnější tříhvězdičkový hotel. Připraven byl i výlet do Galileje, za biblickými památkami v okolí Genezaretského jezera či na Golanské výšiny. Nechyběl ani pobyt u Mrtvého moře.
Cestování však není cizí ani dalším představitelům krajského úřadu. Ti v roce 2005 strávili na služebních cestách v cizině celkem 131 dní a utratili tak bezmála 360 tisíc korun. Nejaktivnějším cestovatelem byl loni hejtman Bradík, který z výše uvedeného počtu dnů zabral víc než třetinu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
14.4.2006 08:37
Metař (neregistrovaný)
Dovolená úředníků
Bych s toho blil
14.4.2006 10:22
pardubák2 (neregistrovaný)
Pochopte.. tim ze kraje byly zrizeny k 1.1.2001, krajsti 'zastupitele' prisli k lizu az posledni a v ramci etablovanych stran se jedna o druhe az treti garnitury partajniku. Odbornici na vsechno a nic, bez skrupuli a zabran, jen s vuli k pohodlnemu ziti na ukor spolecnosti. U nas to same v bledemodrem (kauza realka, severni varianta R35, spalovna, papirna)
14.4.2006 12:16
Karel Šťáhlavský (neregistrovaný)
Úplně souhlasím. Na druhou stranu 150 litrů je opravdu pakatel a poukazovat by se mělo vehementně na větší obnosy, ne na tyhle personální v uvozovkách "blbosti".
14.4.2006 13:54
Metař (neregistrovaný)
To je sice Karle pravda, ale jak se říká, "ryba smrdí od hlavy".
14.4.2006 13:57
Metař (neregistrovaný)
Náš stát je prostě velkorysý zaměstnavatel. Hlavně že daňový poplatník přisypává do korýtka pro takováhle prasata.:-)
14.4.2006 14:20
Karel Šťáhlavský (neregistrovaný)
To je dost naivní pohled. To bychom pak mohli na každého něco najít, protože většina co něco dělá je do něčeho namočená. Namočená není pouze ta neschopná část. A nevím zda kdybych byl na nějakém takovém místě zda bych se choval diametrálně odlišně. A nebo je to něčí cíl upozorňovat i na takové podružnosti. Volby se blíží.
14.4.2006 16:18
Jezek (neregistrovaný)
schopní??
Trochu si pleteš pojmy.Schopní a všehoschopní to je oč tu kráčí. Ti druzí by se v politice neměli vůbec vyskytovat. Ve skutečné demokracii a ne v tomhle panoptiku by úředník, který sedí v židli díky mým daním odstoupil. Ale to by musel vědět co je čest a ne jen znát koryto, které je pro něj bezedné. je mi smutno, že na každé druhé dítě, které je véžně nemocné se pořádají sbírky a na druhé straně si někdo jede užívat. jaké jsou plody této cesty. nebo budou později????
14.4.2006 18:19
Karel Štáhlavský (neregistrovaný)
RE: schopní??
Tahle idea čisté demokracie neplatí nikde na světě. Všude je vždy něco v pozadí, jen u nás v postkomunistickém řepákově to zatím neumíme tolik maskovat. Takže je jen otázka času kdy se dobře naučíme "metodám" EU. Mám raději všechoschopné co si uhrají něco pro sebe, ale přitom jsou vidět nějaké produkty pro lidi, než ty tzv. "slušné" co v tom neumí chodit a maximálně se naučí dva tři zákony, stříhají pásky, kecají na rautech o své veledůležitosti a mentorují o demokracii, občanské společnosti a podobných "havlovských" abstraktních věcech.
18.4.2006 07:46
Metař (neregistrovaný)
RE: schopní??
Prostě jak se říká: Když prasátko žere z korýtka, nesmí u toho tolik mlaskat. Naši politici zatím u svého korýtka hodně mlaskají. V EU se tedy podle Karla naučili politici žrát potichu. Až se to náš politik také naučí, bude asi volič spokojený. :-))
18.4.2006 12:38
jezek (neregistrovaný)
RE: schopní??
Tak to mám smůlu. Snažil jsem se být slušný, ale Ty ( nebo vy) jste mi to vyvrátil. Tak se ze mě bude muset asi stát pijavice,která myslí nejdříve na sebe a pokud to náhodou vyjde tak teprve na ostatní.Dosud jsem měl tyto hodnoty otočené.To jsem byl ale blbec.
14.4.2006 14:09
Jezek (neregistrovaný)
Dovolená ? Služební cesta
Je to vidět, že se od jisté doby moc nezměnilo. Pan hejtman, jako ctihodný muž si dělá legraci z nás, kteří na tuto lumpárnu přispíváme. Je neuvěřitelné co prohlásil do televize, ale pokud se bude jednat o předvolební sliby tak si na tu lůzu ( promiňte ) určitě vzpomene. Doufám, že i voliči si vzpomenou na jeho příspěvek. Já rozhodně.
14.4.2006 18:41
Franta (neregistrovaný)
Cestování zastupitelů
Už mám vážně dost těhle darmožroutů, kteří se neštítí ničeho. Ať jdou dělat sami na sebe a pak ať cestujou třeba do Tramtárie (a klidně ať tam i zůstanou)
15.4.2006 17:04
Marty (neregistrovaný)
RE: Cestování zastupitelů
To si snad hejtman dela z nas p..u. Je mi z tech Odeesáků fakt špatně. Já bych chtěl také cestovat se svou "pritelkyni" za prachy daňových poplatníků...
17.4.2006 11:27
kulivočko (neregistrovaný)
RE: Cestování zastupitelů
nojo, ale koho volit??? vždyť tam nikdo slušný není.
17.4.2006 11:26
kulivočko (neregistrovaný)
cestování úředníků
je to hnus , i když bych to negeneralizovalna to která strana za to může. Je to o lidech a v politice jsou většinou(píšu většinou, protože znám i opak) lidé "všehoschopní" , prodejní a neštítící se ničeho. Ale koho volit???
17.4.2006 17:49
Marty (neregistrovaný)
RE: cestování úředníků
Volil jsme ctyrkoalici a ted nejspise zvolim lidovce. At si rika, kdo chce co chce, tech korupcnich skandalu a podvodu je ve srovnani s jinymi partajemi minimum. A program maji take velmi dobry! Nikomu to vsak necpu...:-)
19.4.2006 11:50
Franta (neregistrovaný)
RE: cestování úředníků
Těch skandálů je méně protože nejsou u koryta. To je přeci logické. Amen
26.4.2006 22:31
Pája (neregistrovaný)
Vztek
Asi bych nebyl jiný,kdybych měl tu možnost,ale takhle mně to štve,páč kdyby si měli platit,tak by radši seděli na pudeli doma.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme