Kraj chce kvůli dálnicím nový zákon

Zvláštní zákon, který by měl urychlit výstavbu dálnic a jiných důležitých komunikacích, začnou v nejbližších dnech pro královéhradecký krajský úřad zpracovávat odborníci na stavební právo. Zákon o liniových stavbách by podle krajských radních vyřešil dlouhodobé problémy, které dosud brzdí stavby důležitých komunikací v celé republice.

"Chybějící dálnice negativně ovlivňuje život lidí v řadě našich měst. Chceme pověřit experty z České společnosti pro stavební právo, aby pro kraj vypracovali znění nového zákona, který by urychlil výstavbu liniových staveb," uvedl královéhradecký hejtman Lubomír Franc s tím, že tento krok by měli tento týden posvětit radní a zastupitelé. Nový návrh zákona bude vycházet z německého vzoru a z návrhu, jenž parlament v roce 2005 již jednou zamítl. Nový zákon bude ale doplněný a přepracovaný. Jeho úkolem bude především zjednodušit výkup pozemků pro dálnice a rychlostní komunikace. Umožní například, aby po schválení trasy dálnice vlastníci pozemků museli státu prodat potřebnou výměru za cenu, která se bude blížit ceně stavebního pozemku, jež je v místě obvyklá. Další výhodou bude, že oslovení vlastníka nebude mít odkladný účinek. Odpadnou také těžkosti s komplikovaným hledáním majitelů žijících v zahraničí, zesnulých nebo spoluvlastníků. "Například dálnice se v těchto případech postaví a časem, když stát zjistí, kdo je majitelem pozemků, se s ním vyrovná,“ uvedl krajský radní Miroslav Uchytil.
V těchto dnech se dálnice D11 opět přiblíží k Hradci Králové. Auta budou od 15. prosince sjíždět u Praskačky a řidiči směřující do krajského města se tak vyhnou průjezdu přes Libišany. Tam končí výjimka povolená hygieniky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme