Štítky: | Kraj | cyklostezky Hradec Králové | Cyklo |

Kraj a město poskytnou čtyři miliony na výkup pozemků pro novou cyklostezku

Ilustrační foto z cyklomaratonu OkoloHradce | Foto: Jiří Gangur
Ilustrační foto z cyklomaratonu OkoloHradce | Foto: Jiří Gangur

Dva miliony korun poskytl Královéhradecký kraj na realizaci další etapy stavby cyklostezky „Mechu a perníku“ mezi Hradcem Králové a Pardubicemi. Stejnou částkou podpoří stavbu cykolostezky také město Hradec Králové.

Finance se využijí především k výkupům pozemků, přes něž nová cyklotrasa spojující Krkonoše a Hamburk povede. Úsek cyklostezky na území Královéhradeckého kraje bude měřit bez mála deset kilometrů. Stavět se bude pravděpodobně v roce 2015.

Dotace, kterou v pondělí krajští radní na svém zasedání odsohlasili, je určená především pro výkupy pozemků na území mezi Hradcem Králové a obcí Vysoká nad Labem. Přiklepnuté finance se využijí také na doprovodnou inženýrskou činnost a na finanční podíl na projektových dokumentacích pro stavební povolení a provedení stavby. "Královéhradecký kraj dlouhodobě podporuje rozvoj cyklodopravy a poskytuje granty na další vylepšování sítě cyklostezek a cyklotras, dotuje i provoz cyklobusů,“ upozornil hejtman Lubomír Franc.

Převážná část cyklostezky Mechu a perníku je situována do povodí řeky Labe. "Cyklostezka by měla být dlouhá téměř devatenáct kilometrů a bude součástí plánované Labské stezky směřující z Krkonoš podél Labe až do Hamburku. Úsek cyklostezky na území Královéhradeckého kraje měří asi 9,5 kilometru," informoval Jiří Hošna z tiskového oddělení Královéhradeckého kraje. Trasa je rozdělena na čtyři úseky, které jsou podle potvrzení z krajského úřadu realizovatelné samostatně.

Finanční příspěvek kraje dostane Svazek obcí Hradubická labská. Svazek založili zástupci osmi obcí, které se nacházejí na trase plánované cyklostezky „Mechu a perníku“. Jsou jimi Vysoká nad Labem, Bukovina, Dříteč, Němčice, Staré Hradiště, Ráby a města Hradec Králové a Pardubice.

Finanční podporu pro stavbu mezi Hradcem a Vysokou nad Labem poskytlo také město Hradec Králové, jehož vedení schválilo stejnou výši příspěvku pro stejné účely. "Dotace by měly zajistit výkupy pozemků a zpracování potřebných dokumentací v roce 2014. V roce 2015 by se mohl začít záměr realizovat," doplnil ještě Jiří Hošna z Krajského úřadu Královéhradeckého kraje

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Vrbenského kasárna získala další dotaci. Zrekonstruována by měla být v roce 2025

Královéhradecký kraj získal dotaci na rekonstrukci Vrbenského kasáren v Hradci Králové ve výši 245 milionů korun, a to na energeticky účinnou revitalizaci brownfieldů z Národního programu obnovy. Jde o čtvrtou a zároveň poslední část finanční podpory, o kterou se kraj ucházel z…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme