Štítky: | Kukleny | koželužna | demolice | projekt |

Koželužna v Kuklenách může zmizet už na podzim

Objekt bývalé koželužny. | Zdroj: archiv Hk.cz
Objekt bývalé koželužny. | Zdroj: archiv Hk.cz

Chátrající, více než sto třicet let starý areál bývalé koželužny v Kuklenách brzy místním navžy zmizí z očí. Město po letech debat a jednání vloni rozhodlo o jeho demolici. Ta má nastat už v příštích měsících. Na místě stávající továrny vyrostou sociální byty, náměstí a park. Než se začne bourat, musí projekt schválit stavební úřad i zastupitelstvo. Město musí také vyhlásit výběrové řízení na bourací práce.

Historický objekt koželužny v Kuklenách je předmětem diskuzí již dlouhá léta. Veškeré snahy o její záchranu vzaly za své kvůli alarmujícímu stavu celého areálu. Nyní čeká bývalou továrnu poslední cesta. Jen co bude hotová dokumentace, na stavbu nastoupí dělníci. „Do podzimu by mohla být stavba odstraněná, řekla Deníku tisková mluvčí magistrátu Magdaléna Vlčková. Než se tak stane, je třeba vyřídit úřední náležitosti. „V těchto dnech město vypracovává projektovou dokumentaci bouracích prací. Jakmile bude hotová, ujme se věci stavební úřad, který musí demolici posvětit. „Jakmile bude k dispozici pravomocné povolení odstranění stavby, což předpokládáme do konce června,  tak poté bude probíhat výběrové řízení na dodavatele bouracích prací a poté samotná realizace." vysvětlila pro Deník Vlčková. Bourání koželužny musí také projít zastupitelstvem.

Na místě stávající ruiny vyroste nový areál se sociálními byty, ten má stát také novým společenským centrem celé čtvrti – Kuklenám totiž chybí náměstí. (více o rekonstrukci čtěte zde) Projekt proto počítá i se zbudováním takového prostoru. „Již máme platné územní rozhodnutí na dva parky a počítáme i s dvěma objekty, které budou sloužit především sociálnímu bydlení a odlehčovacím službám,“ uvedl dříve náměstek primátora Jindřich Vedlich. Současný industriální ráz chce město zachovat. „Má být zachována ústřední budova s věžičkou, aby zůstal zachován původní ráz oblasti,“ řekl vedoucí odboru památkové péče Jan Falta.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Nejlépe hodnocený příspěvěk ▼
11.4.2015 18:30
Gryffus (neregistrovaný)
Bravo
Tak Černigov je památka, ale krásná stará továrna nasáklá atmosférou a historií se bude bourat aby se mohly postavit byty pro cikány?
Vážení přátelé ze zastupitelstva, běžte do prdele!
zobrazit | souhlasím (+2) | nesouhlasím (-0)

Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
11.4.2015 18:30
Gryffus (neregistrovaný)
Bravo
Tak Černigov je památka, ale krásná stará továrna nasáklá atmosférou a historií se bude bourat aby se mohly postavit byty pro cikány?
Vážení přátelé ze zastupitelstva, běžte do prdele!
6.10.2015 07:29
Pavel (neregistrovaný)
Koželužna
... a to se ještě nikde nehovoří o tom, že uprostřed náměstí, místo parku zůstane stát činžovní a tak sbohem celá urbanistická studie, která nás stála určitě miliony.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Tmavý podjezd v Kuklenách čekají opravy. Má z něj být umělecká brána

Tmavý, nízký a úzký podjezd v Kuklenách by se měl zásadně proměnit. Z místa, kteému se říká myší díra, a kde se tu a tam zasekne náklaďák s vyšším přívěsem a nebo se z něj při velké vodě stane rybníček, by se měla stát světlá a umělecky pojatá brána do centra Hradce Králové.…
Čtěte více

Kukleny zůstávají pro hradeckou radnici stranou. Šanci na vznik má zatím jeden park

Už je to deset let, co hradecká radnice představila velkolepé plány s městskou čtvrtí Kukleny. Měly vzniknout dva parky, v místě koželužny náměstí a domov pro seniory. Zatím však plány zůstávají pouze na papíře. Radnice na ně přitom má projekty i stavební povolení. Šlo by o…
Čtěte více

Nové náměstí by mohlo začít vznikat v lokalitě zbourané kuklenské koželužny

V místě zbourané koželužny v Kuklenách by mohlo začít vznikat nové náměstí. Developer, který v místě staví bytový dům, se chce pustit do jeho stavby. Nechce čekat na město, jež se se svými plány zpozdilo. Původně radnice počítala, že náměstí vyroste v letech 2023 až 2026, možná…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme