Koupališti Flošna roste konkurence, vodáci chtějí plovárnu na Orlici

Již tento pátek otevírá své brány koupaliště Flošna. V příštích letech ale možná bude mít tento areál konkurenci.

Hradečtí vodáci chtějí znovu obnovit někdejší městskou plovárnu na řece Orlici. Ta nedaleko vodní elektrárny Na Mlejnku patřila k velmi oblíbeným ještě v první polovině 20. století. Místní vodáci by její slávu chtěli vrátit zpět.

Jak zjistila Mladá fronta Dnes, pozůstatky 90 let staré plovárny jsou na místě patrné dodnes. Připomínají ji schůdky do vody a bývalé šatny, které dnes slouží zdejší loděnici. A také Hradečané si místo pamatují. Řada lidí na koupání v Orlici nedá dopustit. Na rozdíl od trochu recesistické plovárny na náplavce Labe u Sokolovny na Eliščině nábřeží, která si velkou oblibu nezískala, si na Orlici chválí především klid a příjemné prostředí.

Slezská plovárna by se podle MF Dnes zájemcům mohla nově otevřít už za 2 roky. Nápad sportovního klubu vodního slalomu a zatím utajeného soukromého investora má i podporu města. Nová koalice na radnici ji dokonce zařadila mezi své priority. Na Orlici by se tak mohlo vrátit zázemí, které někdejší plovárna nabízela. Kromě šaten tu bývaly písečná pláž, dřevěné opalovací plochy, půjčovna loděk, skokanský můstek i občerstvení.

Říční plovárny se v Hradci veliké oblibě těšili ještě za první republiky. V první polovině 20. století ale postupně zanikaly. Nejprve skončila vojenská plovárna u Malšovického mostu, se stavbou Gočárova okruhu zmizela i ta u mostu Orlického. Slezská plovárna Na Mlejnku vydržela nejdéle. "Je to krásné místo v přírodě a přitom v dosahu veřejné dopravy. My projekt, který by měl plovárnu zachránit, jednoznačně podporujeme," řekl Mladé frontě Dnes předseda sportovního klubu vodního slalomu Oldřich Renčín. "Dávají se dohromady finance i sousedské vztahy, jednáme také o kanalizaci," dodal Renčín. "Za první republiky tam plovárna byla a na Orlici patří," potvrdil podporu města Mladé frontě Dnes náměstek hradeckého primátora Jindřich Vedlich. "Investor počítá s tím, že tam zachová loděnici a kromě plovárny vybuduje na etapy třeba i sportovní kurty. Měl by tam vzniknout prostor s multifunkčním využitím," přiblížil Vedlich MF Dnes.

Proti nejsou ani ekologové. "V tom místě je velmi kvalitní zeleň, takže záleží na chování projektantů. Z hlediska řeky však celý projekt považuji za bezproblémový," vysvětlil MF Dnes sympatizant ekologů a hradecký zastupitel Adam Záruba. Město se má nejprve postarat o příjezdové cesty a majetkové vypořádání pozemků. Návratu zašlé slávy by tak nemuselo nic bránit. "Na sterilní a přecpané koupaliště Flošna mě nikdo nedostane. K Orlici se chodím koupat skoro 40 let a neměnila bych," popsala Mladé frontě Dnes Anna Drahokoupilová z Malšovic, které zde prý vyhovují čistá voda, mírný proud i písečný ostrůvek pod hladinou uprostřed koryta.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
20.5.2011 13:22
Diviš  (Nováček)
To,že by koupaliště na Slezském předměstí byla konkurence Flošny je úplný nesmysl.Nejsou na to peníze vodáci je nemají,mměsto je nedá a ani voda v Orlici není co bývala.Ještě se tam stále několik lidí chodí opalovat a koupat,ale to z nostalgie.Orlice je tam zanesena bahnem a to by bylo třeba každoročně odstraňovat,upravit pláž,šatny,občerstvení a pod.Občas se tam stavím ,takže vím o čem je řeč.
Konkurencí by bylo zkulturnit Opaťák .Vyřešit tam dopravu na kole,parkoviště ,záchody a pod.To by byl skutečně konkurent Flošny za předpokladu,že by tam bylo přijatelné vstupné.Nestálo by to ani desetinu co stála Flošně a kapacitně stonásobně víc!!!!Na to,ale bohužel jako na celou řadu potřebných věcí nejsou peníze.Takže klidek.
Snobáci Flošnu - ostatní snad pár krát za sezonu vzhledem k vstupnému- normální plebs,nemajetní a milovníci přírody Opaťák,Biřička,Modrá laguna ,Správčice a pod.
Zdar koupání v HK!!!!!!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Na Flošně vzniknou další venkovní toalety, stávající počet nestačí

Návštěvníci koupaliště Flošna se dočkají nového sociálního zařízení. Díky úspěšné letní sezoně je možné převést z rozpočtu Správy nemovitostí Hradec Králové do rozpočtu města částku ve výši dva miliony korun. Z ní bude v příštím roce financována projektová dokumentace, zbývající…
Čtěte více

Flošna ve čtvrtek zavírá. Kolik letos prošlo branami návštěvníků?

Koupaliště Flošna zítra - tedy ve čtvrtek 21. září ukončí v 19 hodin letošní čtrnáctou sezónu, která začala 20. května. A letošní statistika vůbec nevypadá špatně. Celková návštěvnost byla nadprůměrná, vyšplhala se na více jak 93 tisíc lidí, což je skoro o 10 tisíc návštěvníků…
Čtěte více

Nočnímu koupání na Flošně je konec. Může za to chování některých návštěvníků

Řadu let pořádal provozovatel hradeckého koupaliště Flošna noční koupání. Akce byla oblíbená a navštěvovaná. S tím je však konec a mohou si za to návštěvníci sami. Tedy někteří. Podle slov zejména ti mladších ročníků. Příští sezonu popřemýšlí vedení koupaliště o jiném konceptu…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme