Kostelík ze 17. století zabalili do fólie a vyhnali z něj dřevokazný hmyz horkým vzduchem

| autor: hradeckralove.cz

Na 400 let starém dřevěném kostelíku svatého Mikuláše v Jiráskových sadech vyzkoušela královéhradecká radnice unikátní metodu, takzvanou termosanaci. Dřevokazný hmyz odborníci během úterý zahubili tak, že zabalili kostel do fólie a zahřáli ho na teplotu až 50°C. 

„Technologie je zajímavá a není užívána často. Spočívá v tom, že kostel bude vyhříván horkým vzduchem kolem 70°C. Poté, co se na sondách umístěných v trámech dosáhne 50°C po dobu 30 minut, je dřevokazný hmyz zahuben," vysvětlil metodu termosanace Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče královéhradeckého magistrátu.

Kostel se ohříval z obou stran, proto bylo okolo něj postaveno lešení zakryté proti úniku tepla. Proces rozmisťování čidel a samotné zahřívání sledovali s ohledem na vnitřní výmalbu restaurátoři, památkáři Magistrátu města Hradec Králové i specialisté z Národního památkového ústavu.

"Jiné metody likvidace dřevokazného hmyzu není možné použít s ohledem na možné poškození vnitřní výmalby nebo z důvodu nebezpečí hrozícího z použití chemických látek. Termosanace byla vyhodnocena jako nejšetrnější k památkové hodnotě kostela z poč. 17. stol. Podle našich informací se bude jednat o první využití této technologie na území Hradce Králové,“ dodal Jan Falta.

Jedna z nejstarších církevních dřevěných památek v České republice se dočká opravy za zhruba dvacet milionů korun. Obnova zahrnuje kompletní revitalizaci roubeného kostela včetně restaurování maleb a movitého inventáře. Objekt je zchátralý kvůli výkyvům v mikroklimatu stavby. 

„Obnova kostela sv. Mikuláše se naposledy uskutečnila v roce 1935 jako součást jeho transferu do Hradce Králové. Po více než 80 letech je žádoucí tuto v Hradci Králové výjimečnou kulturní památku zabezpečit pro další léta. Mimo restaurování a zásahu proti dřevokazným škůdcům bude kostel doplněn o hromosvod, požární i bezpečnostní zabezpečovací systém a hasicí zařízení,“ uvedl vedoucí odboru památkové péče.

Kostel je postaven z jedlových trámů, které byly pokáceny v letech 1598 až 1607, tzn. je o 100 let mladší, než se předpokládalo. Kostelík byl původně postaven v obci Habura na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Již značně zchátralý kostelík byl tehdy rozebrán a po převozu vlakem znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Radnice kostel pronajímá pravoslavné církvi.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Jiráskovy sady stárnou a nová studie je má omladit a zajistit jim udržitelnost

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá…
Čtěte více

Návštěvnost hradeckých památek se letos nakonec vyhoupla do příjemných čísel

Letošní léto nebylo příliš laskavé k provozovatelům koupališť. Hradecká Flošna například zažila tu nejhorší sezónu za svoji existenci. Jednak za to moho počasí a pak také protikoronavirová opatření, která obzvlášť v červnu kapacitu limitovala. Oproti tomu turistická sezóna se v…
Čtěte více

Hradec opravuje unikátní chodník z 19. století

Unikátní chodník z 19. století v ulici Jana Koziny v Hradci Králové prochází obnovou. Kameny z něj byly již rozebrány, nyní je čeká očištění a nová pokládka na pevnější konstrukci. Práce by měly být dokončeny během září. Kromě této renovace byla začátkem…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme