Kostelík v Jiráskových sadech přitahuje pozornost. Stály se na něj fronty

Kostelík lákal davy.
Kostelík lákal davy. | autor: MMHK

Davy lidí přilákala výjimečná prohlídka dřevěného kostelíku v Jiráskových sadech. Minulou sobotu u příležitosti oslav stého výročí založení naší republiky pro návštěvníky otevřel. Kostelík sv. Mikuláše procházel náročnou rekonstrukcí, na úplné otevření si však ještě počká. O tom, kdy bude pro veřejnost přístupný, se bude teprve rozhodovat. Dřevěný kostel veřejnost zajímá, prohlídky jich využily stovky, tvořily se dlouhé fronty. Prohlídku doprovázel odborný komentář Jana Faltu z odboru památkové péče.

Dřevěný kostel se začal opravovat už v roce 2016. Rekonstrukce byla náročná, dodržovaly se klasické řemeslné postupy a materiálová skladba. Kostelík byl nějaký čas dokonce ve speciálním stanu, odborníci ho tak zahříváním ošetřili proti dřevokaznému hmyzu. Má nové šindelové opláštění, opravené podlahy a trámy.

Opravený kostelík bude chránit protipožární systém a venku budou hlídat bezpečností kamery napojené na městskou policii. Rekonstrukce stála více než 18 milionů korun.

Kostelík pochází z Habury na východním Slovensku. V polovině 18. století jej Habura prodala do sousední Malé Poľany, od které jej v roce 1935 koupil Hradec Králové. Zchátralý kostelík tehdy rozebraly a po převozu vlakem byl znovu postaven v hradeckých Jiráskových sadech. Kostel využívá pravoslavná církev, město jí ho pronajímá.

 


Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Jiráskovy sady stárnou a nová studie je má omladit a zajistit jim udržitelnost

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá…
Čtěte více

Návštěvnost hradeckých památek se letos nakonec vyhoupla do příjemných čísel

Letošní léto nebylo příliš laskavé k provozovatelům koupališť. Hradecká Flošna například zažila tu nejhorší sezónu za svoji existenci. Jednak za to moho počasí a pak také protikoronavirová opatření, která obzvlášť v červnu kapacitu limitovala. Oproti tomu turistická sezóna se v…
Čtěte více

Kostel svatého Mikuláše dostane ochranný nátěr, na prohlídku je nutné se objednat

Před zahájením sezóny získá dřevěný kostel sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech ochranný nátěr, který přispěje k prodloužení životnosti šindele. V tomto týdnu už pracovníci provedli očištění kostela, samotný nátěr za 240 tisíc korun by měl být dokončen…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme