Štítky: | Moravské předměstí |

Kostel na Moravském Předměstí zřejmě nebude, město hledá novou lokalitu

Kde bude stát nový kostel? Variant je několik. Zdroj: Spolek Archanděla Michaela
Kde bude stát nový kostel? Variant je několik. Zdroj: Spolek Archanděla Michaela

Je to jen několik týdnů, co jsme vás informovali o stavbě dřevěného řeckokatolického kostela, který se měl postavit na jednom z nejlidnatějších sídlišť v Hradci Králové na Moravském Předměstí.

Proti stavbě se vzedmula vlna kritiky, místní lidé protestovali proti novému kostelu peticí, vadila jim především ztráta zeleně, o kterou by kvůli stavbě přišli. Magistrát se k problematické stavbě postavil čelem a nyní hledá vhodnější místo pro vznik chrámu. Variant je hned několik.

Obyvatelé Moravského Předměstí proti novému kostelu protestovali

Dřevěný chrám měl původně stát u třídy Edvarda Beneše nedaleko polikliniky na zelené proluce mezi pásem paneláků a kolonií rodinných domů. Plány, které vznikly, podpořili představitelé města v čele s primátorem Zdeňkem Finkem, plnou podporu mu vyjádřit například také královéhradecký biskup Jan Vokál.

Místní lidé ale proti stavbě pojmenované kostel Archanděla Michaela protestovali. Stavbě vytýkali, že je připraví o poslední kousek zeleně, stížnostem se nevyhnulo ani komunitní centrum, které mělo k chrámu těsně přiléhat. Sloužilo by k aktivitám konaným pro farnost i pro širokou veřejnost. Obyvatelé Moravského Předměstí se ale obávali spíše přílivu sociálně slabých obyvatel, které by centrum přitahovalo. Proti stavbě dokonce vznikla petice, kterou podepsalo kolem sedmi stovek místních obyvatel. O problému jsme vás informovali v tomto článku.

Město hledá novou lokalitu, variant je několik

Stížnostem se nakonec začal věnovat královéhradecký magistrát a začal hledat jinou lokalitu, kde by mohl dřevěný chrám stát. Jak upozornil Hradecký deník, ve hře jsou nyní další tři varianty, kde by se mohl kostel postavit. Kromě zmiňovaného Moravského Předměstí připadá v úvahu park Háječek na Slezském Předměstí, Šimkovy sady v místě, kde mělo původně stát centrum Nozomi a také lesopark u Benešovy třídy.

„Celou problematiku projednal výbor pro územní plánování a z šesti variant vybral čtyři. Případné lokace projednáme s řeckokatolickou církví a budeme od nich žádat vyjádření. V případě Šimkových sadů bychom ale měli časový problém. Sady jsme vybudovali pomocí Evropské dotace, stavět by se tam mohlo až za pět let," vyjádřil se pro Hradecký deník Jindřich Vedlich, náměstek královéhradeckého primátora. 

O kostele na Moravském předměstí v Hradci Králové se začalo mluvit už v roce 2002. V závěru roku 2013 vznikl Spolek Archanděl Michael, který si za svůj cíl předsevzal přípravu a realizaci chrámu i komunitního centra. Finance na stavbu se spolek snaží získat pomocí veřejné sbírky.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Central park na Moravském Předměstí bude k oddechu veřejnosti sloužit i v budoucnosti

Město podpoří projekt Central parku na Moravském Předměstí. Jedná se o území severně od Husovy ulice a ulice Zámeček na Novém Hradci Králové, jehož součástí je zelený klín mezi Třebší a Moravským Předměstím. Právě tato rozsáhlá lokalita by v budoucnu měla sloužit veřejnosti k…
Čtěte více

Lesopark na Moravském Předměstí se změní. Vyroste tam mimo jiné i přírodní amfiteátr

Hradecký lesopark na Moravském Předměstí by se v budoucnu mohl dočkat výrazné přeměny. Město si nechává vypracovat návrh pěstebních opatření v této lokalitě, která by měla zajistit nejen péči o stávající dřeviny a zeleň, ale také zohlednit přípravu nových prvků, které by v…
Čtěte více

Město chce obnovit veřejné prostory na Moravském Předměstí

V létě loňského roku dokončilo město projekt na úpravu veřejných prostranství v sídlišti Moravského Předměstí v Hradci Králové, kde bylo předběžně vytipováno šest lokalit, které v budoucnu čeká kompletní úprava a přeměna. Jako první by měly začít práce v lokalitě ohraničené…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme