Štítky: | Magistrát | fotbalový stadion | koronavirus |

Koronavirus: V kraji 113 nakažených. Město má pomůcky na dva týdny a fotbalový stadion je dezinfekčním stanovištěm

Stadion poslouží k dekontaminaci.
Stadion poslouží k dekontaminaci. | autor: FB FCHK

V kraji je k pátečnímu ránu 113 nakažených lidí. Z toho je na COVID-19 na Hradecku pozitivních 37 lidí, na Jičínsku 11, na Náchodsku 46, na Rychnovsku 7 a na Trutnovsku 12 lidí. Hradec má zatím dvě oběti koronaviru. Tou druhou byla ve čtvrtek devětasedmdesátiletá žena, která zemřela ve fakultní nemocnici.

Hradecký magistrát obdržel dodávku dvou tisícovek respirátorů FFP2. Město je poskytne zaměstnancům svých organizací a společností, kteří přicházejí do nejintenzivnějšího kontaktu s klienty a veřejností, což jsou hradečtí strážníci, řidiči MHD, pracovníci terénních sociálních služeb nebo zaměstnanci magistrátu na přepážkách. Na hradeckém malšovickém stadionu také začalo fungovat dekontaminační pracoviště pro vozidla IZS, jeho provoz zajišťuje Hasičský záchranných sbor Královéhradeckého kraje.

„Není v silách statisícového města vybavit každou domácnost potřebným počtem roušek nebo desinfekčními prostředky. Jsme ale připraveni pomoci každému, kdo nemá funkční rodinné zázemí a je skutečně v situaci, ve které si neumí nebo nemůže poradit sám. Na městských informačních linkách se mu jistě pomoci dostane. Velmi si vážím práce všech dobrovolníků, kteří se nabízejí a svůj čas nezištně věnují pomoci potřebným,“ říká primátor Hradce Králové Alexandr Hrabálek.

Město má nyní ochranné pomůcky asi na dva týdny

„Dnes má v našem městě každý vlastní textilní roušky nebo zásobu jednorázových, na ulici nepotkávám nikoho, kdo by si neporadil. To není zásluha radnice, je to díky zodpovědnému přístupu velké většiny obyvatelů Hradce, dobrovolnické iniciativě jednotlivců nebo organizovaných skupin, za to jim patří skutečně ohromné díky. Naší povinností je nyní zajistit ochranné pomůcky zaměstnancům města a městem zřizovaných organizací. V těchto dnech se konečně daří plnit naše skladové prostory desinfekcí, gumovými rukavicemi či rouškami tak, abychom je mohli poskytovat našim organizacím a okolním obcím ve spádovém území ORP, které je potřebují při zajišťování základních komunálních služeb,“ dodává primátor. Město má nyní desinfekční a ochranné pomůcky zhruba na dva týdny. Nová dodávka dvou tisíc respirátorů typu FFP2 bude poskytnuta zaměstnancům městských organizací a společností, kteří přicházejí do nejintenzivnějšího kontaktu s klienty a veřejností, což jsou hradečtí strážníci, řidiči MHD, pracovníci terénních sociálních služeb nebo zaměstnanci magistrátu na přepážkách.

Malšák slouží k dekontaminaci

Malšovický stadion také funguje jako dekontaminační stanoviště. „Hasičský záchranný sbor si vybral zázemí našeho fotbalového stadionu. Vyhovuje jak dostatečným prostorem, tak dopravním napojením hned z druhého městského okruhu, pracovníci zde mají i šatnu s potřebným sociálním vybavením,“ říká Josef Janura, vedoucí odboru krizového řízení hradeckého magistrátu. Provoz stanoviště zajišťuje HZS Královéhradeckého kraje, jeho hlavní činností je dekontaminace a dezinfekce interiérů vozidel IZS, která převážejí nakažené koronavirem COVID-19 nebo jejich posádka s těmito lidmi přišla do styku.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Votrokům se příprava vydařila, v neděli přivítají Bohemku

Minimální změny v kádru a výsledkově úspěšná zimní příprava. Tak lze stručně shrnout dění o zimní přestávce v fotbalovém klubu FC Hradec Králové. Zda se stabilizovaný kádr a dobré výkony v přípravných zápasech promítnou i do jarní části fotbalové ligy, se může ukázat už tuto…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme