Koronavirus: Roušky na veřejnosti od dnešního poledne, odběrové místo v nemocnici a 14 nakažených v kraji

Nemocnice má u vjezdu odběrové místo.
Nemocnice má u vjezdu odběrové místo. | autor: FNHK

Z důvodu prevence před šířením koronaviru Královéhradecký kraj od středy 18. 3. 2020 od 12:00 vydal pro celé území kraje nařízení o zakrývání dýchacích cest osob na veřejnosti. Lidé tak musí mít při pohybu na veřejných prostranstvích zakrytá ústa rouškami, šátky či respirátory. V kraji bylo ke včerejšku 12 případů nakažených koronavirem.

„Od dnešních 12 hodin zakazuji na celém území Královéhradeckého kraje pohyb bez ústenek, respirátorů, šátků či jiných ochranných prostředků na veřejnosti. Důsledně žádám všechny obyvatele, aby toto nařízení dodržovali a zakrývali si dýchací cesty. Jde nám o to, abychom ochránili sebe i ostatní kolem nás,“ řekl hejtman Jiří Štěpán.

Nařízení hejtman vyhlásil na základě rozhodnutí vlády ČR o vyhlášení nouzového stavu. Nařízení je platné od středy 18. 3. 12:00 do odvolání. Obyvatelé jsou povinni se řídit pokyny orgánů krizového řízení a příslušníků bezpečnostních sborů a ozbrojených sil.

Odběrové místo před vjezdem do fakultní nemocnice, samoplátci mají smůlu

Před vjezdem do areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové funguje od 18. března 2020 odběrové místo pro nemocné s podezřením na onemocnění COVID-19. Testováni budou každý pracovní den v čase od 9:00 do 12:00 hodin lidé doporučení Krajskou hygienickou stanicí Královéhradeckého kraje či infektology. Testování pro samoplátce není v tuto chvíli možné. Dosud odběr vzorků v Královéhradeckém kraji zajišťoval přímo u pacientů doma odběrový tým. Ten zůstane i po otevření odběrového místa nadále v provozu.

„S ohledem na omezené množství odběrových sad a kapacitu naší laboratoře, kde se testují vzorky z Královéhradeckého i Pardubického kraje, není v tuto chvíli odběrové místo určené pro samoplátce,“ uvedl ředitel Fakultní nemocnice Hradec Králové Vladimír Palička. V případě indikace infektologem nebo hygienickou stanicí je testování hrazeno z veřejného zdravotního pojištění.

Fakultní nemocnice Hradec Králové měla odběrové místo připravené již několik dní, kapacita odběrového týmu však dosud byla dostatečná a proto místo začíná fungovat až od 18. března. Odběrové místo je umístěné na parkovišti vpravo před vjezdem do areálu nemocnice, vyšetření zajistí pracovníci Kliniky infekčních nemocí Fakultní nemocnice Hradec Králové, výsledky dostanou lidé zprávou na mobilní telefon. Odběrové místo je uzpůsobeno pro odběr vzorků z osobního automobilu, lékaři žádají veřejnost, aby omezila cestování k odběru hromadnou dopravou, aby zabránili případnému šíření koronaviru.

V areálu nemocnice jsou navíc umístěné další buňky před budovou Emergency a Klinikou infekčních nemocí FN HK, které slouží jako izolace pro případné pacienty s podezřením na COVID-19.

Odběrový tým v Královéhradeckém kraji v posledních dnech vyjížděl k zhruba 10 až 20 odběrům každý den. Laboratoř ve FN HK, která vzorky testuje od pátku 6. března 2020, provedla už několik stovek vyšetření vzorků z Královéhradeckého a Pardubického kraje.

Dva nové případy nakažení koronavirem v Hradci

Podle údajů MZ ČR bylo k 18. březnu v Královéhradeckém kraji celkem 14 případů COVID-19. Dva noví pacienti v Hradci jsou dcery, ročník narození 2010 a 2013, v úterý hlášeného desátého potvrzeného případu, kterým je žena narozená roku 1977. Všechny tři žijí ve společné domácnosti na Hradecku, kde jsou v domácí izolaci. Nedávno se vrátily z Rakouska. "Sdílely plošně vyhlášenou karanténu, zdravotní stav je dobrý, bez hospitalizace," uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice Veronika Krejčí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Kraj hledá firmu, která opraví Vrbenského kasárna

Chátrající budova Vrbenského kasáren v centru města by už brzy měla být minulostí. Královéhradecký kraj připravuje její rozsáhlou rekonstrukci. Většinu nákladů na investici za více jak půl miliardy korun by měly pokrýt čtyři již schválené dotace. Aktuálně probíhá soutěž na…
Čtěte více

Kraj podpoří stadion. Za dotace se vybaví tribuny, tělocvičny a další zázemí

Královéhradecký kraj hodlá podpořit výstavbu nové multifunkční arény v Hradci Králové, jehož investorem je Statutární město Hradec Králové, dotací ve výši 100 milionů korun. Poskytnutí finančních prostředků dnes projednala rada kraje. Návrh musí ještě schválit krajští…
Čtěte více

Vrbenského kasárna jsou ve vlastnictví kraje. Opravy tak mohou začít

Rekonstrukce zchátralých Vrbenského kasáren v Hradci Králové je zase o něco blíž. Město objekt nově darovalo Královéhradeckému kraji, který se o proměnu kasáren postará. Opravená budouva bude sloužit jako kulturně kreativní centrum, mimo jiné by tam měly vzniknout přírodovědecké…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme