Štítky: | Magistrát | koronavirus | roušky |

Koronavirus: Poradenské linky se osvědčily, strážníci kontrolují roušky, varují před šmejdy a Klicperák bude on-line

Dobrovolníci šijí a rozvážejí roušky.
Dobrovolníci šijí a rozvážejí roušky. | autor: FB HK šije roušky

Telefonní linky, které během úterý spustil hradecký magistrát k pátečnímu poledni, využilo více jak 150 lidí. Na třech telefonních číslech pracovníci odboru sociálních věcí radí lidem, kteří se kvůli karanténě dostali do krizové situace. Dovolat se dá ve všední dny mezi 8 a 16 hodinou. Strážníci kontrolují, jak lidé nosí roušky. Ve čtvrtek řešili 29 případů. Klicperovo divadlo se rozhodlo potěšit své diváky a od pondělí bude vysílat živě z Podkroví.

„Zatím se na linku dovolalo něco málo přes 150 volajících. Nejčastěji se jedná o seniory, kteří potřebují zprostředkovat pomoc s nákupem potravin nebo donáškou léků. Toto se zatím úspěšně daří koordinovat, jelikož pracovníci sociálního odboru, kteří linky obsluhují, jsou v intenzivním kontaktu s pečovatelskými službami a také dobrovolníky, a jsou schopni tuto službu zajistit. Poměrně hodně dotazů je také v souvislosti s nařízením vlády mít zakryté dýchací cesty ve veřejných prostorách. Senioři volají s prosbami o zajištění roušek, většinou se jedná o takové případy, kdy se bojí vycházet ven a nebo nejsou schopni si například roušku ušít,“ shrnuje dotazy primátor města Alexandr Hrabálek.

Lidé chtějí pomáhat s donáškami nákupu či léků nebo chtějí darovat ušité roušky. Odbor sociálních věcí vede seznam těchto dobrovolníků, které se snaží propojit s osobami, kteří pomoc potřebují. „Vznikl tady skutečně povedený projekt, na kterém se s velkou péčí podílí zaměstnanci magistrátu. Stejně tak je obrovské množství dobrovolníků, kteří chtějí nezištně pomoci. Zároveň si cením toho, že tyto linky využívají lidé přesně k tomu, k čemu jsou určené. Nedochází zde k žádnému přetížení ani zneužívání,“ říká primátor.

Město rozdá stovky bavlněných roušek

Město v těchto dnech rozdá stovky kvalitních bavlněných roušek, zhruba 700 kusů je určeno pro seniory a osoby se zdravotním postižením žijící v Hradci Králové. Dalších přibližně 500 roušek putuje do třech škol, kdy dvě z nich budou od příštího týdne k dispozici pro děti zaměstnanců složek IZS, zdravotníků a dalších. Jedná se o mateřskou školu Kamarád (Veverkova) a základní školu Bezručova. Vybavena je také základní a mateřská škola Mandysova, která v případě naplnění kapacit předešlých dvou škol je připravena pojmout další děti.

„Roušky byly rozvezeny do objektů Harmonie I. a II. Následně pak budou poskytnuty do objektu Penzion pro důchodce a bývalých domů s pečovatelskou službou v ulicích Zámostí a Bezručova. Další roušky také doručíme do domu vyčleněného pro bydlení osob se zdravotním postižením v ulici Pod Zámečkem,“ říká náměstek primátora oblast školství a sociálních věcí Martin Hanousek. Všechny tyto objekty navštíví dobrovolníci z řad královéhradeckých skautů, kteří budou mimo jiné informovat občany o správném používání roušek a předají jim základní informace v tištěné podobě. „Za tuto dobrovolnickou činnost patří skautům velké poděkování. Nejen, že se starají o distribuci roušek a jsou městu k dispozici, ale zároveň jsou připraveni na spolupráci s terénními pečovatelskými službami, aby pomohli s dovezením nákupu potravin nebo léků osobám, které to skutečně potřebují,“ doplňuje náměstek Hanousek.

Necelou stovku kusů bavlněných roušek poskytne město také Oblastní charitě Hradec Králové.

Strážníci kontrolují lidi bez roušek

Během čtvrtka řešila hradecká městská policie 102 událostí, z toho 29 oznámení se týkalo porušení nařízení vlády – mít zakrytý obličej.

"Lidé v obavě o své zdraví sami strážníky volají. Operační důstojník pak na místo okamžitě vysílá hlídky. Strážníci toto oznámení prověří, a zjistí, zda došlo k jeho porušení. Lidem, kteří nemají roušku vysvětlí povinnost, mít na veřejném prostranství zakryté dýchací cesty. Zároveň je i poučí, že pokud v krizovém stavu nesplní tuto povinnost, dopouští se přestupku, za který mohou být u správního orgánu řešeni pokutou až do výše 20 000 korun," uvádí Eva Kněžourová, tisková mluvčí hradecké městské policie.

Oznámení se nejčastěji týkalo nezakrytých obličejů u výdejních okének restaurací - konzumování alkoholu a kouření cigaret, dětí a mládeže bez roušek na hřištích a v autobusech, nezakryté dýchací cesty zahraničních dělníků či bezdomovců. Strážníci vyjížděli i k večerní párty vysokoškolských studentů na veřejném prostranství, stačilo je poučit a mladí lidé se odebrali na koleje.

Pozor na povodníky

Hradecká městská policie upozorňuje na novou fintu "šmejdů". Vydávají se za pracovníky zdravotní pojišťovny a nabízejí roušky! Po lidech požadují "pouze" číslo kreditní karty. Dejte si pozor a nenechte se nalákat.


Klicperovo divadlo bude vysílat z Podkroví živě

Pokud se vám stýská po hercích Klicperova divadla, můžete se od pondělí vždy ve 20 hodin připojit na facebook divadla a užít si dvacetiminutové setkání s nimi. Pilotním dílem vás provede Jan Vápeník, v následujících dnech se můžete těšit na Kamilu Sedlárovou, Františka Staňka a mnohé další. "Každý díl bude jiný, připravujeme pro vás povídání, vyprávění, čtení, anekdoty nebo i písničky. Do vysílání se budete moci živě zapojit i vy, a to jednak prostřednictvím vašich komentářů, tak i obrazem přes Skype," zve Marin Sedláček z Klicperova divadla.

 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stížnosti se na magistrát dostanou skrze aplikaci. Vyřešila se jich už tisícovka

Aplikaci Munipolis, díky které je možné nahlašovat drobné závady nebo upozornit na nedostatky ve veřejném prostoru, si od spuštění v loňském říjnu stáhly téměř dva tisíce uživatelů. Jejím prostřednictvím se již podařilo vyřešit tisíc případů po celém Hradci. Aplikace kromě…
Čtěte více

Město chce dát lidem možnost rozhodovat o části rozpočtu. Zatím hledá pro projekt název

Hradec chce zapojit své obyvatele do rozhodování části městských financí. Město už minulý rok spustilo několik participativních aktivit a projektů. Ani v tomto roce nechce od tohoto trendu upustit a tak spustí úplně první ročník participativního rozpočtu u nás. Co to vůbec…
Čtěte více

V Hradci se zřejmě začne za parkování platit i na sídlištích. Radnice zvažuje v systému velké změny

Placené parkování v Hradci Králové až na malé výjimky dosud nepřekročilo hranici Gočárova silničního okruhu. Ale to by se v budoucnu mělo změnit. Možná už příští rok se za parkování začne platit v Malšovicích, na Moravském, Slezském i Pražském Předměstí. Podle radnice mnoho…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme