Kontroverzní pomník starosty Ulricha zamítnut, radnice hledá řešení

Kontroverzní pomník bývalého hradeckého starosty Františka Ulricha (1895 - 1929) v Hradci Králové zatím vystavěn nebude. S ojediněle pojatou připomínkou prvorepublikového představitele města, která měla stát na vysokém sloupu totiž nesouhlasí městští památkáři. Hradecký magistrát se proti rozhodnutí odvolal ke krajskému úřadu. Radnice však obdržela zamítavé stanovisko.
"My tu situaci budeme muset nejprve vyhodnotit a připravíme stanovisko jako postupovat dál. Peníze na výstavbu památníku jsou už v rozpočtu. Přesto tak jak je současný model navržen se realizovat asi nemůže," vysvětluje náměstek primátora Josef Malíř. Pomník podle návrhu hradeckého výtvarníka Pavla Doskočila měl stát v památkové zóně města na Ulrichově náměstí. Sochu sedícího starosty původní návrh umístil na čtrnáctimetrový pískovocový sloup. To však už před třemi lety vzbudilo rozporuplné reakce. "V tuto chvíli se bude muset rozhodnout jak dál z hlediska architektonické soutěže a potom také jak dál s pomníkem samotným ," dodává Malíř. O tom, zda nakonec město pomník pro Františka Ulricha vystaví však budou rozhodovat nejprve radní a následně zastupitelstvo.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme