Kontroverzní babybox možná bude i v Hradci

Evropa od nich ustupuje, OSN je chce zakázat, soudy řeší jejich potíže. Řeč je o tzv. babyboxech. Jeden z nich teď možná vznikne v Hradci Králové. Jejich propagátor se o to snaží už řadu let, zatím zde ale nenašel pro babybox pochopení.

Hradec Králové se babyboxu brání už od počátku tisíciletí, kdy začal jejich novodobý boom. Český propagátor Ludvík Hess několikrát jednal s vedením Fakultní nemocnice, pokaždé ale s negativním výsledkem. "Já jsem původně jednal s Fakultní nemocnicí, před několika lety, kde mě tehdejší ředitel Heger odmítnul s tím, že potřeba zřízení babyboxu v Hradci Králové není, protože tam nebyl nalezený ještě žádný mrtvý novorozenec," postěžoval si Českému rozhlasu Hradec Králové Hess.
Čeští i zahraniční odborníci ale před babyboxy spíše varují. Například primář novorozeneckého oddělení Fakultní nemocnice Plzeň Jiří Dort nebo primář dětského oddělení Mulačovy nemocnice v Plzni Jiří Liška považují babybox za obdobu středověkých klášterních schodů. "Správný je institut utajovaného porodu a babyboxy jsou přežitkem a civilizačním krokem zpátky. Babyboxy v podstatě vedou ženy k porodům doma bez zajištění s možným ohrožením života jak rodičky, tak dítěte," cituje primáře Dorta portál eSeznam.cz.
Podle odpůrců babyboxů nejsou tato zařízení schválena jako zdravotnické prostředky, dětem v nich hrozí přehřátí, podchlazení, udušení nebo i vypadnutí. Soudní spory mají babyboxy na svědomí v Německu, Holandsko, Velká Británie nebo Francie je už zakázaly. "Problémem je i to, že MPSV není znám osud 20 dětí z 32, které byly odloženy (do poloviny roku 2010 - pozn. autora článku) do babyboxu," dodává na portálu eSeznam.cz primář Dort. Proto babyboxům se v polovině června 2011 vyslovil i výbor OSN pro práva dítěte, který vyzval Česko, aby je zrušilo. Podle výboru odporují mezinárodní Úmluvě o právech dětí.
Zastánce českých babyboxů se ale nevzdává. Dosud je v republice v provozu přes 40 schránek a Hradec Králové by mohl být další na řadě. "Hradec Králové je jedno z posledních dvou krajských měst, které ještě nemají babyboxy a mojí snahou už několik let je samozřejmě babybox v Hradci Králové zřídit," řekl Českému rozhlasu Hradec Králové Ludvík Hess. Kde by se měl hradecký babybox nacházet, ale neupřesnil.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
29.6.2011 21:42
STDM  (Nováček +1)
Je to věc názoru. Je lepší dítě odložit do babyboxu, než ho zahodit do kontejneru na odpadky. A že podle pana Hegra se to Hradce netýká? A co případ v Pileticích před několika málo lety?

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme