Komunální volby skončily, přinášíme možné scénáře koaličních uskupení

Primátor Zdeněk Fink. Zdroj zdenekfink.cz
Primátor Zdeněk Fink. Zdroj zdenekfink.cz

Komunální volby v roce 2014 jsou za námi. Vítězové se radují, poražení sčítají ztráty. Říká se, že zajíci se počítají až po honu. Tak je pojďme sečíst a současně se podívat na možné scénáře povolebních vyjednávání.

Kdo je vítězem?

Za jednoznačného vítěze je možné označit Hradecký demokratický klub v čele s primátorem Zdeňkem Finkem. Nejenže vyhrál, ale v porovnání s volbami v roce 2010 výrazně posílil a nyní bude mít hned 12 mandátů v zastupitelstvu se 37 křesly.
Další, kdo může být spokojen, je hnutí Ano 2011. Politický subjekt, který ještě v minulých komunálních volbách neexistoval, skončil letos druhý a bude mít šest mandátů.
Své dva mandáty uhájila i Koalice pro Hradec, ale vlastně mírně získala. V průběhu volebního období se totiž od Koalice odtrhlo uskupení Doma v Hradci s exnáměstkem Leošem Kučerou. Přesto se náměstkyně Aneta Maclová a její Koalice do zastupitelstva dostala znovu.
Do zastupitelstva se probojovalo ještě dalších pět subjektů, tam už ale takové nadšení asi nepanuje. Všechny totiž ztratily. ČSSD měla v minulých volbách osm mandátů, nyní má jen pět křesel. Stejný sešup zažila ODS, která se z původních šesti mandátů propadla na polovinu a obhájila jen tři křesla. Ztratila také TOP 09, která přišla o jeden mandát a nyní bude mít v zastupitelstvu jen tři své zástupce.
Jedno křeslo ztatili i komunisti, kteří si budou muset vystačit se čtyřmi zástupci, o jeden mandát méně má také sdružení Změna pro Hradec, SZ a Piráti.

Kdo je poraženým?

Krutou porážku utrpěla strana Volba pro Hradec. Jak se ukazuje, s exprimátorem Martinem Dvořákem v zahraničních diplomatických službách a s exnáměstkem primátora Malířem možná jednou nohou ve vězení nemá toto uskupení mezi občany Hradce výraznější podporu.
Za dalšího poraženého lze označit uskupení Doma v Hradci, které mělo v zastupitelstvu jednoho člena. Lídr DvH Jan Hýsek ještě pár dnů před volbami na webových stránkách uskupení zkoušel potenciální voliče přesvědčit na základě ankety na jeho vlastních stránkách, že volební preference DVH dosahují téměř 19 procent a naopak HDK by se do zastupitelstva nedostal. Hýsek sám měl pak být podle tohoto článku jedním z hlavních adeptů na primátora. Jestli tomu on sám i věřil, toť otázka, každopádně se ziskem pouhých 1,2 % skončilo DVH předposlední.
Ze subjektů, které do zastupitelstva nepostoupily, dosáhl nejvyššího zisku STANhk, ale 3,24% na zisk křesla nestačilo. V poli poražených dále skončily subjekty Otevřená radnice pro HK s Úsvitem přímé demokracie, Hradečtí patrioti a Strana svobodných občanů.

Jaký bude další vývoj?

Zatímco po volbách v roce 2010 se jednalo o složení vedení magistrátu velmi dlouho, letos se dá očekávat, že jednání budou velmi rychlá. "Tvorba koalice nebude trvat dlouho. Nové vedení města zastupitelé zvolí 4. listopadu,“ cituje primátora a vítěze voleb Zdeňka Finka web idnes.cz. Již v nejbližších dnech bude HDK vyjednávat o možné koalici vyjma komunistů se všemi stranami, které se do zastupitelstva dostaly. Otázkou je, jak silná by koalice tvořená hned sedmi subjekty byla. Možných scénářů se nabízí proto hned několik.
Teoreticky může pokračovat vedení radnice ve stávajícím složení. Spojení HDK + ODS + TOP09 + Koalice by dohromady dalo 20 křesel v 37členném zastupitelstvu. To by už samo o sobě mohlo stačit, ale nešlo by o příliš silné spojení. Proto by bylo možné ke spolupráci přizvat i další subjekty. Nabízí se Ano 2011, které by s šesti hlasy navíc dalo dané koalici jasnou převahu. Ve hře jsou ovšem i sociální demokraté. Ti sami deklarovali zájem o spolupráci a názorové rozdíly by nemusel být již tak vyhraněné jako v minulosti.
V úvahu přichází také koalice HDK, ČSSD a Ano. Tato formace by ovládla v zastupitelstvu 23 křesel, což je už také dostatečně silný celek. Navíc spojení ČSSD a Ano funguje i na vládní úrovni, takže by mohlo fungovat i zde. HDK by tak mohl odstřihnout své bývalé koaliční partnery, přičemž zejména s ODS respektive náměstkem Soukupem měl Fink v některých případech "odlišné" názory.
Přpadně by šlo odstavit jen ODS a ke spolupráci přizvat TOP 09 a Koalici nebo jednoho z nich.
Jako možná se také může jevit i koalice HDK, Ano 2011, Top 09 a Koalice. Dohromady by toto spojení dosáhlo na 23 mandátů. Fink by byl schopen udržet pravostředé směřování radnice a přitom se zbavit ODS, která je v očích voličů spojena s některými problematickými zakázkami. Navíc kromě náměstka Soukupa je ve hře i bývalý primátor za ODS Oldřich Vlasák, který ve výsledcích přeskočil lídra kandidátky Soukupa. Vlasák postoupil do druhého kola senátních voleb, ale v případě nezvolení do Senátu by teoreticky mohl být ve vedením města Finkovi až příliš silným konkurentem.
Existuje samořejmě i možnost dalších kombinací v nové koalici, do hry může zasáhnout teoreticky i Změna pro Hradec, která ovšem byla v minulém volebním období v opozici. Jakékoliv předjímání koaličního uskupení je předečasné, mimo jiné i proto, že většinou na komunální úrovni nerozhoduje pravé či levé směřování politického uskupení, ale osobní vztahy a vazby jednotlivých předistavitelů stran.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
12.10.2014 17:15
Rudolf Lusk (neregistrovaný)
Koalice s ANO
Samozřejmě, v komunální politice se zdaleka nehledí na pravo-levou příslušnost zvolených zastupitelů. Přesto jsem přesvědčen, že případné spojení vítězného HDK s ANO, by zklamalo řadu voličů i politické subjekty, které se do zastupitelstva probojovaly. Utrpěl by vážně na významu vzkaz politikům, že přednost má v Hradci Králové osvědčený HDK, před populistickým ANO, subjektem vůdcovského typu, slavícím úspěchy na základě prázdné rétoriky - "prostě to uděláme". V podstatě by se to dalo chápat jako otevření dveří takovémuto způsobu vládnutí, bez vize, stojícímu pouze na populistickém základu, do Hradce Králové a rovnou takříkajíc do rozhodující, chcete-li do spolurozhodující pozice. Ten spolek stojí na vůli a rozhodnutích jednoho muže. To právě voliči nechtějí do města pustit. Proto HDK tak výrazně zvítězil. Nemyslím, že by z toho byli lidé odvázaní. Nepokažte to, prosím.
12.10.2014 17:49
Hynek (neregistrovaný)
RE: Koalice s ANO
Není jméno Rudolf Lusk přezdívka Miroslava Kalouska? ANO dostalo HK dost hlasů a nevím proč by spojení s HDK zklamalo řadu voličů:Jistě,Ti kteří hlasy nedostali a dlouhodobě v HK vládli,nebo se na vládě podíleli, budou zklamáni.Upozorňuji že jsem volil HDK nejsem volič ANO.Nepokažte to, prosím.
13.10.2014 19:06
Přemek Bis (neregistrovaný)
RE: Koalice s ANO
Jsem pro cokoli bez pana Soukupa/potencionálně Vlasáka...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Hradec bude mít i v dalším volebním období 37 zastupitelů, návrh na snížení počtu neprošel

v září letošního roku proběhnou komunální volby, ve kterých občané rozhodnou o novém složení zastupitelstev měst a obcí. Stávající zastupitelé musí v závěru svého mandátu v zákonné lhůtě stanovit počet členů tohoto kolektivního orgánu samosprávy pro nadcházející volební období.…
Čtěte více

Hradec další čtyři roky povede bývalý děkan Alexandr Hrabálek

Hradečtí zastupitelé tajnou volbou vynesli do primátorského křesla Alexandra Hrabálka, který kandidoval jako nezávislý za ODS. Pro jeho zvolení bylo 19 zastupitelů. Alexandr Hrabálek je bývalý děkan Farmaceutické fakulty Univerzity Karlovy. Vystřídá tak ve vedení města Zdeňka…
Čtěte více

V úterý by měli zastupitelé zvolit vedení města. Ve stejný den podepíše ANO, ODS a Zelení koaliční smlouvu

Zítra, tedy v úterý 30. října, už by Hradec Králové měl mít svého primátora, náměstky i radní. Koaliční smlouvu chtějí právě v tento den podepsat zástupci hnutí ANO, ODS a Změny pro Hradec s podporou Zelených. Koalice bude mít v sedmatřicetičlenném zastupitelstvu těsnou většinu …
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme