Kolik zaplatíme za vánoční stromek?

Prodej vánočních stromků ve stotisícovém Hradci Králové začal v úterý, mnoho kupujících ale prodejci zatím nenalákali. "Prodej je zatím slabší, největší nápor tradičně čekáme v posledních dvou týdnech před vánočními svátky," řekl prodejce stromků před supermarketem Kaufland. Ceny jsou podle něj na úrovni loňského roku.
Zelené symboly Vánoc zatím kupují hlavně instituce. "Stromky si chodí kupovat například školy a firmy. Firmy kupují i jedle dovážené z Dánska, u nichž cena začíná na 590 korunách za kus," řekl prodavač. Klasická borovice o délce dvou metrů stojí 300 korun, stejně velký smrk vyjde na 260 korun. Nejlevnější je metrový smrček za 130 korun. Nejdražší je jedle z Dánska o délce nad dva metry za 690 korun.
Kdo bude chtít ušetřit, bude si muset zajet do hájovny Zelený sloupek na jihovýchodním okraji Hradce Králové, kde bude stromky prodávat společnost Městské lesy. Ceny podnik proti loňsku zvedl řádově o koruny. Smrk a borovice v nejžádanější délce do dvou metrů budou stát 100, respektive 130 korun. Cena stromků do 2,5 metru bude u smrku 150 korun a u borovice 180 korun. "Celkem letos při prořezávkách mladých porostů vyřežeme zhruba 1500 stromků, tedy stejně jako v minulých letech. Z toho 1300 kusů bude borovic a zbytek budou smrky," řekl zástupce ředitele Městských lesů Ladislav Půlpán.
Ještě levnější stromky nabízejí Lesy České republiky ve svých hájovnách. Ceny při prodeji pro veřejnost přímo na hájenkách podniku budou na úrovni loňského roku. "Například nejlevnější smrk o délce jednoho metru bude stát asi 24 korun, 2,5 metru vysoká borovice bude stát přes 80 korun," řekl mluvčí Lesů ČR Lubomír Šálek.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme