Štítky: | Doprava | dálnice Hradec Králové |

Kolem Hradce budou dálnice bez poplatku. Sníží se ve městě počet aut?

Ilustrační foto
Ilustrační foto | autor: hradeckralove.cz

Dálniční úseky kolem Hradce budou bez poplatku. Město i kraj si od toho slibuje, že by tak od příštího roku mohla ve městě trochu ubýt tranzitní doprava. Řidiči, kteří jedou od Jičína, Náchoda, Trutnova nebo Nového Bydžova směrem na Pardubice a nemají dálniční známku, by tak nemuseli do města vůbec zajíždět. Ministerstvo dopravy tak vyslyšelo připomínky hradeckého magistrátu a Královéhradeckého kraje.

Ministerstvo dopravy vyhovělo připomínkám a navrhuje v nové vyhlášce bezplatné užívání tří úseků dálnic v celkové délce 13 kilometrů. Nově by od příštího roku mohli řidiči využívat zdarma úsek D11 Sedlice – Kukleny (exity 84 – 90), úsek D35 Sedlice – Opatovice nad Labem (exity 126 – 129) a úsek D48 Frýdek-Místek – Dobrá (km 50 – exit 54).
"Letos jsme se rozhodli vyhovět žádostem Královéhradeckého kraje a Ministerstva životního prostředí o vynětí části dálnic, které slouží jako obchvaty, ze zpoplatnění. Jsou to Frýdek-Místek–Dobrá na D48, Sedlice–Kukleny na D11 a Sedlice–Opatovice na D35. K současným 186 vyjmutým kilometrům přibyde dalších 13 kilometrů, které mohou řidiči od příštího roku využívat bezplatně,“ říká ministr dopravy Dan Ťok.

Královehradecký kraj i město Hradec Králové ve své zásadní připomínce argumentovaly, že úseky dálnice D11 a D35 tvoří fakticky jihozápadní obchvat města a v nemalé míře slouží i pro místní dopravu. "Uvedené úseky dálnic představují vhodnou trasu i pro dálkovou tranzitní dopravu. Jde o směr od Náchoda a Trutnova, od Jičína a od Nového Bydžova pokračující dále do Pardubic a opačně. Nyní musejí tato vozidla, která nemají kupón časového zpoplatnění a tomuto druhu zpoplatnění podléhají, užít silnice na území města Hradec Králové, případně silnici na území obce Opatovice nad Labem,“ uvádí v připomínce kraj a město.

Bez poplatku už je 199 kilometrů dálnic, které většinou tvoří obchvaty měst nebo jimi prochází silnice I. třídy. Podle ministerstva dopravy se vyjmutí úseků na prodeji dálničních známek neprojevilo. Nové úseky by měly být osvobozeny od zpoplatnění od roku 2019.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Opravy Pražského mostu už se blíží. Nebude ale uzavřen pro všechny

Plánovaná údržba Pražského mostu v centru Hradce Králové začne 8. dubna. Dělníci se na mostě objeví ale už o víkendu 6. dubna, kdy budou zahájeny finální přípravné stavební práce bez dopravních omezení. Během oprav bude otevřená pouze jedna polovina mostu pro chodce, záchranáře…
Čtěte více

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme