Knihovna vyprodává kvůli stěhování do nového objektu staré knihy

Městská knihovna se v nových prostorách bývalého Vertexu otevře už za necelý rok. Do té doby mají skončit stavební práce, úpravy i stěhování knižního fondu. Ten se v těchto dnech zmenší o nepotřebné knihy. Lidé si je mohou odkoupit za symbolickou cenu.

Zájem o vyřazené knihy je obrovský. Za pár korun si je přišly koupit stovky lidí. Hradecká Městská knihovna se přebytečných knih potřebuje zbavit ještě před stěhováním a nápad odprodat je za minimální cenu se setkal s velkým ohlasem. Jen za první 3 dny se prodala téměř polovina vyřazených titulů. Knihovníci přitom rozhodli, že do nové budovy se příští rok nebude stěhovat přes 20 tisíc starých knížek.
Nové prostory v bývalé továrně Vertex by se měly veřejnosti otevřít už 10. září 2012. Během prvních dvou dní se budou konat dny otevřených dveří, kdy budou mít zájemci možnost si nové prostory prohlédnout a zúčastnit se i komentovaných prohlídek.
Největšími lákadly nové městské knihovny budou vedle samotných moderních prostor také velryba na střeše nebo centrum pro slepé čtenáře. Právě jim pomůže knihovna pronikat do tajů literatury s pomocí hradeckého TyfloCentra. To ale nebude jedinou organizací, která se na aktivitách knihovny bude podílet. Úzkou spolupráci navázala i hradecká univerzita, která bude mít v moderní knihovně své metodické pracoviště pro studenty katedry českého jazyka a literatury.
Přestavba bývalé továrny by měla přijít na 137 milionů korun, z toho 135 milionů uhradí evropská dotace. Dalších asi 40 milionů má stát přestěhování a vybavení interiérů. Knihovna vzniká podle architektonického projektu známého herce a architekta Davida Vávry. Právě on vymyslel netrpělivě očekávanou velrybu na střeše. "Fabrický vzhled budovy jsme chtěli něčím provonět, takže na střeše vznikne terasa s parkovou úpravou, jíž bude dominovat obří velryba," popsal Mladé frontě Dnes Vávra.
Přívětivost knihovny mají dále doplnit fasáda ve stylu knižního hřbetu, socha čtenáře u vchodu, kavárna, galerie nebo prosklené horní patro. Součástí nových prostor budou i dětské oddělení a hudební knihovna.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme