Štítky: | Knihovna města |

Knihovna slaví 120 let od svého otevření. Oslavy startují už dnes

Oslavy významného jubilea začínají už dnes
Oslavy významného jubilea začínají už dnes | autor: hradeckralove.cz

Psal se rok 1896 a v Hradci Králové se v domě čp. 59 za katedrálou sv. Ducha pro veřejnost slavnostně otevírala městská knihovna. Ta se během následujících 120 let hned několikrát stěhovala. Dnes „kotví“ ve Wonkově ulici a právě tam vás také čeká zahájení velkolepých oslav výročí. Co všechno se tu bude dít a jakou historii za sebou knihovna má? To se dočtete v našem článku.

Knihovna bude mít "svůj" autobus

Slavnostní zahájení oslav 120. výročí od otevření knihovny začíná úderem 16. hodiny ve Wonkově ulici. A to křestem speciálně polepeného autobusu, který bude brázdit ulice krajského města v barvách knihovny. Dnes ale vozidlo poslouží spíše jako místo pro výstavu. V jeho útrobách si totiž můžete prohlédnout fotografie z hluboké historie i současnosti knihovny. Ke křtu bude navíc vydávána symbolická pamětní jízdenka. Akce bude pokračovat večerním programem v knihovně. Konkrétně koncertem komorního smyčcového kvintetu Musica Aeterna. Vstup na vystoupení je volný.

Čítárnu si Hradečané oblíbili

Více než stoletá historie městské knihovny začala v roce 1896, kdy se otevřela v domě čp. 59 za katedrálou sv. Ducha. Prvním knihovníkem byl úředník magistrátu Karel Paul. Už o tři roky později se půjčovna knih stěhovala do domu čp. 33 na Velkém náměstí. A ještě téhož roku byl v Hradci zahájen provoz Palackého čítárny, která byla ve městě velmi populární. V roce 1923 se pak knihy přestěhovaly znovu - tentokrát do domu U Špuláků. Ten ale přestal s kapacitních důvodů stačit a tak se v roce 1939 knihovna přemístila do budovy bývalého Záložního a úvěrního ústavu v Tomkově ulici. O tři roky později se městská knihovna rozrostla o pobočky v obcích, které se k městu připojily.

Poslední stěhování čekalo knihy v roce 2013

Knihovna v Hradci fungovala i během druhé světové války, v roce 1951 se stala krajskou knihovnou. Sedmdesátá léta knihám příliš nepřála a z fondu bylo vyřazeno na 15 tisíc svazků. V následujících letech probíhala generální oprava knihovny a přibylo hudební oddělení. V devadesátých letech pak vznikla například i zvuková knihovna pro nevidomé, výpůjčky se rozšířily také o výtvarné umění. V roce 2003 se zřizovatelm stalo město Hradec Králové a o několik let později se začala připravovat rekonstrukce bývalé továrny ve Wonkově ulici. V březnu 2013 se sem také knihovna přestěhovala.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Knihomoly určitě potěší novinka hradecké knihovny. Výdejní box jim čtivo vydá kdykoliv

Knihovna města Hradce Králové připravila pro své čtenáře novou službu, využívat bude možné tzv. knížkomat neboli výdejní box. Jedná se o samoobslužné zařízení, do kterého pracovníci knihovny připraví knihy, noty, CD, DVD a další věci k vypůjčení podle objednávky čtenáře.…
Čtěte více

Městská knihovna se otevírá, v Kuklenách nabídne zrekonstruovaný interiér

Od pondělí se znovu otevře městská knihovna i všechny její pobočky v Hradci Králové, kromě té v Březhradu. Otevření je možné za splnění následujících podmínek: maximálně 1 osoba na 15 m2, udržování rozestupů, ochrana respirátory a dezinfekce rukou při vstupu. Návštěvníci se…
Čtěte více

Zveme: O víkendu začíná fotbalová sezona, vydat se můžete do pravěku i středověku

Naše pravidelná páteční pozvánka vás o víkendu zavede třeba na noční prohlídku na Bílé věži, tradiční českou zabijačku v Park Golf Clubu v Hradci Králové nebo Retro výstavu 100 československých NEJ. Hradečtí fotbalisté se poprvé utkají s SK Líšeň. Během Turnaje…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme