Klicperovo divadlo zveřejnilo program na 14. ročník festivalu Čekání na Václava

| autor: hradeckralove.cz

Podzim bude v královéhradeckém Klicperově divadle opět patřit festivalu Čekání na Václava. Čtrnáctý ročník, který začíná 28. září a končí 28. října na hlavní scéně Klicperova divadla i ve Studiu Beseda, přinese rozmanitou přehlídku divadelních souborů z celé republiky. Přinášíme vám tipy na některé z nich. Prodej vstupenek bude zahájen v pondělí 28. srpna v 10 hodin, a to online i v předprodeji Klicperova divadla na Gočárově třídě.
 

Ani tento rok nebude na festivalu chybět Východočeské divadlo Pardubice. "Letos divákům nabídne inscenaci ŽIVÝ OBRAZ německého dramatika Maria von Mayenburga v režii Davida Šiktance. Černá groteska o útrapách manželského páru, který se rozhodne vyřešit své problémy tím, že přijmou do domácnosti mladou uklízečku. Ta se stává rodinným zpovědníkem i hromosvodem. Ale kdo je ve skutečnosti tato žena?" přibližuje tento kus dramaturg Ladislav Nunvář.

Divadlo pod Palmovkou přiveze do Hradce inscenaci Laskavé bohyně, které jsou dramatizací světově proslulého románu Jonathana Littella. Fiktivní paměti Maximiliána Aueho, které jsou vystavěny na půdorysu antické tragédie v režii Michala Langa. V hlavní roli se představí Jan Teplý, který za roli Maxmiliána získal širší nominaci na cenu Thálie 2016.
 
Těšit se můžete také na pražský Činoherní klub s inscenací Tanec bláznů. Režie se ujal Ladislav Smoček. Divadlo Ungelt přiveze inscenaci Miss Dietrich lituje v režii Radovana Lipuse. Brilantní komedii Jméno podle nejlepší francouzské tradice uvidíte v podání pražského Divadla Verze. 

Uvidíte i režijní debut Isabely Smečkové Bencové

Divadelní studio Paradox je brněnský prostor pro alternativní umění, kulturu a především pro divadlo. Na festivalu se představí inscenace Podzimní sonáta od Ingmara Bergmana v režijním debutu Isabely Smečkové Bencové, která strávila několik sezon v Klicperově divadle. Podzimní sonáta je komorním dramatem dvou žen. Matky, jež se snaží utéci před zodpovědností za nenaplněné osudy svých dcer, a mladé ženy, jež v sobě koncentruje minulá utrpení. V hlavních rolích Marta Zaoralová, Kateřina Francová, Dušan Hřebíček a Anna Hřebíčková.

S tragikomedií Už je tady zas bude hostovat soubor Divadla Na Jezerce. Hra o tom, co by bylo, kdyby Hitler v roce 1945 nespáchal sebevraždu, ale třeba jen usnul. A nyní se probudil. V hlavních rolích můžete vidět Ondřeje Kavana, Kristýnu Hrušínskou, Zdeňka Hrušku, Michala Kerna, Miluši Šplechtovou a další.

"A jaký by to byl festival bez Antona Pavloviče Čechova. Divadlo v Dlouhé představí svoji novou inscenaci Racka. Hra ruského dramatika, ve které se o něčem jiném mluví, o něčem jiném se žije a o něčem jiném je život, pod taktovkou režijně-dramaturgického tandemu SKUTR. Roli Niny Zárečné ztvárňuje pro diváky Klicperova divadla dobře známá Marie Poulová a v roli Konstantina Trepleva se objeví Pavel Neškudla, který hostoval v inscenaci Klicperova divadla Unisex a nyní ho lze vidět v divadelní adaptaci Davida Drábka Čtyřlístek," přibližuje dramaturg. Dále hrají Klára Sedláčková-Oltová, Pavel Tesař, Tomáš Turek, Petr Jeništa, Jan Vondráček a další.

Seznamme se je koncertní zábavná show spojená s autorskými písněmi a hereckými výstupy Jana Budaře. Těšit se můžete na známé i utajené projekce, můžete položit Janu Budařovi jakoukoliv otázku, zatančit si přímo na podiu. Jan Budař se vtělí do čtyř rolí charismatických mužů, kteří se budou seznamovat s náhodnými divačkami z publika. 

Jednou z nejúspěšnějších a nejžádanějších inscenací posledního ročníku Divadla evropských regionů byla hra česko-chilské autorky Anny Saavedry Olga (Horrory z Hrádečku). A proto i festival Čekání na Václava přináší možnost nahlédnout na život Olgy Havlové, který si sama nevybrala, ale vzala ho hrdě za svůj. Pavlína Štorková jako Olga Havlová získala Cenu Divadelní kritiky v kategorii Ženský herecký výkon.

Hradecké divadlo chystá dvě premiéry

Během měsíce, po který Čekání na Václava probíhá, se můžete těšit také na domácí představení Klicperova divadla. V plánu jsou také dvě domácí premiéry, kterými bude 14. ročníku festivalu Čekání na Václava ukončen. První, která se uskuteční 27. října ve Studiu Beseda, bude hra Jakuba Tvrdíka v režii Adély Laštovkové Stodolové Spybox. "Civilizovaný svět máme rádi. Dřív jsme si mysleli, že svoboda a soukromí je něco jako jakási svátost a privilegium, ale naštěstí jsme tu blbost prokoukli. Ve velkém jsme se začali odhalovat, odkopávat a k velké radosti nás všech i svlékat, protože to zbožňujeme. Protože to potřebujeme. Sledovat cizí životy a být součástí něčeho velkého, něčeho skutečného. Šmírovat. Pojďte šmírovat s námi!" stojí v programu.
 
Velký dům někde v horách, sněhová vánice, osm žen, jedna mrtvola. Osm žen a každá je jiná, každá něco skrývá. A kdo je vrah? Kdo mluví pravdu a kdo lže? A je vše opravdu tak, jak to na první pohled vypadá? Druhou hradeckou premiérou, která se divákům představí o den později, tedy 28. října, bude detektivní hra Roberta Thomase Osm žen. Diskuze s oběma tvůrci chystaných inscenací jsou naplánované na 4. a 9. října v 18 hodin.

Pokud si budete chtít odpočinout od divadla, můžete zavítat také na hudební produkci. Na své si přijdou milovníci šansonu i jazzu. Festival zahájí 28. září recitál textaře a producenta Michala Horáčka, jehož tvorba je spjata zejména s Petrem Hapkou. Dále si můžete poslechnout Roberta Křesťana s kapelou Druhá tráva, Zdenka Mertu a Hradec zaplaví také každoroční jazzová přehlídka Jazz Goes To Town.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Zima skončí vynesením Smrtholky, koná se Velikonoční jarmark

Co podniknout v Hradci Králové o víkendu? Můžete vyrazit na některý z koncertů - v Aldisu vystoupí Leoš Mareš, Laura a její tygři zahrají v klubu LUCIE, do Filharmonie dorazí úspěšná inscenace Caveman. V Adalbertinu se koná Velikonoční jarmark a děti tam budou moci…
Čtěte více

ZVEME: Ochutnejte masopustní dobroty, poslechněte si Hůlku, Vydru či Donutila

První únorový víkend slibuje zabijačkové hody, masopustní veselici slibuje hradecký Hostinec Malý růžek i Park Na Větvi. Městské lázně opět odměňují školáky s dobrým vysvědčením, do hradeckého aquacentra mají vstup zdarma. Do Hradce Králové zavítají hned tři…
Čtěte více

ZVEME: O víkendu se bude v Hradci tančit - streetdance, na plese i v maskách

Společným leitmotivem nadcházejícího víkendu bude v Hradci Králové především tanec. Tančit se bude na Královéhradeckém městském plese v Aldisu, tančit budou crews na soutěži streetdance, tančit se bude i v Náplavce, a to v maskách. Novoroční koncert budou mít Boni Pueri, do…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme