Štítky: | Klicperovo divadlo |

Klicperovo divadlo nastudovalo Puškinova Evžena Oněgina

Šestou premiérou sezony je Evžen Oněgin. Zdroj: Klicperovo divadlo/Ondřej Littera
Šestou premiérou sezony je Evžen Oněgin. Zdroj: Klicperovo divadlo/Ondřej Littera

V pořadí již šestou premiéru této sezony připravuje na sobotu 7. března Klicperovo divadlo. Tentokrát se diváci mohou těšit na slavný romantický příběh Evžen Oněginz pera ruského dramatika Alexandra Sergejeviče Puškina. Hru nastudovalo duo Skutr, za nímž se skrývá Martin Kukučka a Lukáš Trpišovský. Duo ve Klicperově divadle uvedlo už předloni Labutí jezero. Příběh Evžena Oněgina je zasazen do dobových kulis a odehrává se na venkovském ruském sídle. Hrát se bude na hlavní scéně.

Srdcervoucí veršovaný příběh ruského mladíka, krásné Taťány, básníka Lenského a jeho ženy Olgy zná téměř každý. Ať už jako knihu nebo divadelní adaptaci. „Bylo pro nás zajímavé, že jde o román ve verších, i když moc veršů v naší inscenaci nakonec nezazní, asi tak jako v našem Labutím jezeře moc z původního Čajkovského nebylo. Pro nás je nejpodstatnější, že to je látka, která je obrazivá, a protože úzce spolupracujeme s výtvarníky Simonou Rybákovou a Jakubem Kopeckým, snažíme se vždy hledat náměty, které mají vizuální, obrazivý potenciál, nemusí se vše říkat jen ve slovech. To bylo pro mě zajímavé. Jak přetavit poezii na jeviště,“ vysvětluje Lukáš Trpišovský, čím ho zaujala tato ruská klasika.

Kostýmy inscenace jsou zasazeny do Puškinovy doby, kulisy vytvářejí prostor jakéhosi velkého ruského venkovského sídla. Podle tvůrců se celá hra odehrává ve snové rovině. „To, co se snažíme přinést my s Lukášem, je krajina, do které se člověk může ponořit, jako by se ponořil do nějakého snu, kde si může zažít příběhy lidí a příběhy lásky, příběhy pocitu jak přežít, jak jít dál,“ popisuje Martin Kukučka.

V titulní roli Evžena Oněgina se představí Miroslava Zavičár, jako Taťánu uvidíme Pavlínu Štorkovou. Jde o její poslední roli, kterou v Hradci Králové nastudovala před odchodem do pražského Národního divadla. Roli Lenského ztvární Vladimír Polívka, Olgu hraje Marie Poulová. Představí se i Isabela Smečková-Bencová, Kamila Sedlárová, Martina Nováková, Natálie Holíková, Marie Kleplová, Ondřej Malý, Hynek Pech a David Smečka. Autorem scény je Jakub Kopecký, kostýmy vytvořila Simona Rybáková, scénickou hudbu složil Michal Nejtek. 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: Na živý betlém do Svinar. Zpívat se bude v hradeckém divadle i před ním

Čtvrtý adventní a zároveň vánoční víkend nabídne v Hradci Králové opět rozmanité akce. Zpívat budou herci Klicperova divadla v improvizačním pásmu, skauti zase zvou na zpívání u Betlémského světla před divadlem. Divadlo Drak zve děti na inscenaci Vyšla hvězda nad Betlémem. V…
Čtěte více

Divadla, filharmonie i archeopark dostanou od kraje finance na provoz

Radní Královéhradeckého kraje schválili poskytnutí finančních prostředků pro čtyři obecně prospěšné společnosti působící v kulturní oblasti v regionu. Jedná se o Klicperovo divadlo v Hradci Králové, Filharmonii Hradec Králové, Divadlo Drak a Archeopark Všestary. Těmto…
Čtěte více

Divadelní festival se blíží. Vstupenky budou v předprodeji už od pondělí

Už se nemůžete dočkat, až si budete užívat kultury v hradeckých ulicích? Letošní divadelní festival je naplánován v termínu od 24. června až do 1. července. Předprodej vstupenek začíná už v pondělí 9. května od 10 hodin. Regiony - Mezinárodní divadelní festival Hradec Králové…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme