Klicperovo divadlo čeká sedm premiér

V nastávající 122. sezoně čtyřnásobného divadla roku se v sedmi premiérách objeví moderní i klasická světová dramatika. Velmi podrobně o tom informuje dnešní mutace pro Královéhradecký kraj MF DNES.

Umělecký šéf Klicperova divadla Ivo Krobot nastuduje drama Západní přístav od francouzského provokatéra Bernarda-Marii Koltése a nesmrtelného Gogolova Revizora. Revizor patří k nejhranějším titulům světové divadelní literatury, v Hradci hru připravil ve „svém vyhnanství“ v roce 1981 režisér Jan Grossman.
Režisér Petr Štindl, který má v Hradci za sebou i nedávný Pitínského Park, nastuduje milostnou tragikomedii Floriana Zellera Ten třetí. Současný titul, který měl před dvěma lety úspěšnou premiéru v Paříži, má být hereckým koncertem Pavly Tomicové, Filipa Richtermoce a Jiřího Zapletala.
V Klicperově divadle se objeví také David Drábek, autor Radokovými cenami ověnčené generační tragikomedie Akvabely, který v Proklatě české sezoně vrátil na jeviště nejednoznačně přijaté, leč působivé Čapkovo R. U. R. Tentokrát se propagátor moderního kabaretu pustí do své proslulé hry Kosmická snídaně aneb Nebřenský.
Po úspěchu Morávkovy Prodané nevěsty se Klicperovo divadlo opět pustí do opery, tentokrát v režii Zoji Mikotové do Dvořákova a Wenigova kusu Čert a Káča. Autorem hudební úpravy bude stejně jako u „Prodanky“ korepetitor Pavel Horák.
Poslední premiérou má být činoherní verze slavného filmu Federica Felliniho Silnice v úpravě Terezy Brdečkové. V režii Martina Stropnického bude silákem Zampanem Tomáš Lněnička a roli Gelsominy budou alternovat hradecká Isabela Bencová a hostující Veronika Žilková.
Novou sezonu, která začne 15. září, odstartuje 3. ročník festivalu velkých malých divadel Čekání na Václava. Na přehlídce komorních inscenací, která na hlavní scéně a V podkroví potrvá od 28. září do 28. října, dojde na návrat Heřmánkova Divadla Bez zábradlí i na obnovenou premiéru muzikálu Balada pro banditu, který v Klicperově divadle dosáhl neuvěřitelných 167 repríz.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme