Klasická úřední deska v podloubí magistrátu zmizí

Úřední deska, jež se nachází v podloubí magistrátu v Hradci Králové, dozná v dohledné době revolučních změn. Zastupitelé města minulý týden na svém zasedání rozhodli, že vyvěšené a špendlíky připnuté dokumenty s mnohdy drobným textem nahradí dotykové LCD panely s naskenovanými dokumenty, ve kterých lze pohodlně hledat a text si na míru zvětšit. Jak informovala tisková mluvčí magistrátu Magdalena Vlčková, nové panely budou zprovozněny v polovině příštího roku.

Občané, kteří nemají možnost si pročítat dokumenty na elektronické úřední desce prostřednictvím svých počítačů, jsou odkázáni na desku s papírovými vyvěšenými dokumenty. Některé z nich mají malá písmenka nebo jsou umístěny relativně vysoko a je jich příliš mnoho. Z tohoto důvodu přistoupila radnice k řešení, které je už vyzkoušené v jiných větších městech. "V hlavním městě a jiných velkých statutárních městech se dnes používá moderní digitální forma klasické úřední desky, kdy se na velkých dotykových LCD panelech zobrazují naskenované dokumenty. Pracovníci úřadu už nemusí složitě vyvěšovat dokumenty na nástěnky a následně je svěšovat, vše už zařídí počítač," uvedla Vlčková.
Po „ťuknutí“ na dokument se tento zvětší na celou plochu panelu a lze v něm listovat jako v papíru. Velikost panelu je přibližně A3, výrazně se zlepší čitelnost, protože i dokumenty formátu A4 či A5 budou zvětšeny téměř na velikost formátu A3. Další výhodou tohoto systému je vyvěšování dokumentů přímo ze spisové služby. Navíc je pohodlně dohledatelné, kdy a jak dlouho byl dokument opravdu zveřejněn.
Zřízení nové desky přitom neomezí elektronické desky přístupné přes internet. Pomocí systému nainstalované RSS čtečky mohou zájemcům o tuto službu přímo do počítačů chodit upozornění na nově vyvěšené dokumenty.
Náklady na zřízení nových informačních LCD panelů jsou odhadovány na 3 miliony korun. Financování projektu může být provedeno z ušetřených finančních prostředků.
 

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme