Když jsou postižení hvězdou filmu aneb Mental Power v Hradci

Foto z festivalu Mental Power | Zdroj: Mentalpower.cz
Foto z festivalu Mental Power | Zdroj: Mentalpower.cz

Filmový festival Mental Power se už po sedmé odehrál začátkem června v Praze a do Hradce Králové tento víkend vůbec poprvé zamíří jeho „ozvěny“. V sobotu i v neděli si v Bio Central mohou filmoví diváci rozšířit své obzory a podívat na řadu krátkých filmů, za nimiž stojí hendikepovaní herci i tvůrci spolu s profesionálními filmaři. „Hendikovaní“ dodávají snímkům jedinečný lidský rozměr a nevídaný pohled a „zdraví“ zase řemeslnou zručnost a filmovou čistotu. V hlavních rolích sice budou postižení lidé, ale kvalitě filmů to podle mnohých filmařů rozhodně neubírá, spíše naopak. 

Ozvěny Mental Power se konají v Hradci Králové tento rok poprvé a stejně jako celý festival si i hradecké ozvěny vzaly za cíl ukázat, že pod profesionálním vedením se mohou hendikepovaní lidé stát třeba hvězdami filmového plátna anebo čímkoliv si zamanou. „V Praze má Mental Power už sedmiletou tradici a festival podporuje mnoho známých osobností,“ uvádí pracovníci kina Bio Central, které ozvěny Mental Power hostí. K podporovatelům festivalu se počítá na příklad režišér Jan Hřebejk, herečka Eva Holubová anebo producent Petr Vachler. 

Projekce filmů z festivalu Mental Power nabízí Bio Central i základním a středním školám, které si tak mohou obohatit občanskou anebo etickou výchovu. „Filmy totiž přirozenou a zábavnou formou seznamují s životem lidí s handicapem, s jejich způsobem uvažování, možnostmi zapojení do společnosti a spokojeného soužití prostřednictvím vzájemného pochopení. Velmi důležité je přitom i odbourávání pomyslných hranic, jaké často vůči lidem s postižením míváme,“ doplnila Ilona Machová z kina Central. 

Kompletní program Ozvěn festivalu Mental Power najdete zde

Na filmy do Bio Central jsou zvaní nejen dospělí, ale svůj prostor v sobotu a v neděli dostanou i nejmenší diváci. „Po dětských projekcích bude připravena dětská dílna, kde si děti můžou připravit veselé toustíky společně se zaměstnanci Bistra u dvou přátel. Zaměstnace z bistra tvoří převážně lidé s mentálním postižením,“ uvádí k doprovodnému programu víkendového festivalu Ilona Machová. Atmosféru ozvěn festivalu Mental Power v kině Bio Central dotvoří i stánek chráněné dílny Ladílna, kde si návštěvníci festivalu mohou pořídit na příklad šité výrobky a podpořit tak nejen pracovníky chráněné dílny, ale i občanské sdružení Skok do života, které dílnu provozuje.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Letošní rok bude Hradcem hýbat kultura, město čekají i nové akce

Vedení města Hradce uskutečnilo během ledna pracovní jednání s více než třiceti pořadateli velkých kulturních akcí. Návštěvníky v celém letošním roce čeká pestrý program a více než pět desítek velkolepých událostí. Kromě tradičních akcí jako jsou divadelní Regiony, Rock for…
Čtěte více

Hradecké Bio Central už ožívá, divadla se na provoz chystají

Kultura ve městě začíná pomalu ale jistě ožívat. Hradecké Bio Central už od pondělí promítá. Přístup do sálů je za daných vládních podmínek. Stejně tak se po více než půlroční pauze chystají rozjet provoz i Divadlo Drak či Klicperovo divadlo. Hradecké multikino Cinestar má zatím…
Čtěte více

Filharmonie vrací částky předplatného, ale také plánuje novou sezónu

Hradecká filharmonie od nového roku vrací částky za zrušené koncerty a s telefonáty přicházejí osobní příběhy jednotlivých návštěvníků. Život bez kultury je hlavně pro abonenty, kteří nevyužívají internet, náročný. Filharmonie ale i v této nejisté době plánuje a připravuje novou…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme