Když investovat, tak do Hradce!

Hradec Králové se podle ekonomické studie zařadil mezi města s nevhodnějšími podmínkami pro investory. Mezi 24 hodnocenými českými městy zaujal přední příčky investiční atraktivity. Zda ale město investory skutečně získá, lze jen těžko odhadnout. Petice občanů už navíc řadu investic zmařily.

Studii, o které informoval Hradecký deník, vypracovali odborníci z Vysoké školy ekonomické v Praze pod záštitou ministerstva pro místní rozvoj. V mezinárodním projektu společnosti MasterCard Europe hodnotili řadu statistických a socioekonomických ukazatelů. I když se jedná o mezinárodní projekt, kritéria byla přizpůsobena českým podmínkám. Odborníci tak sledovali například míru nezaměstnanosti, dopravní dostupnost, atraktivnost regionu a jeho ekonomickou stabilitu nebo pohled, kterým se na města investoři dívají.
Hradec Králové získal body právě díky malé nezaměstnanosti a vysoké kvalitě života. Naopak vleklé potíže s dálnicí a nekvalitní silniční síť mu uškodily, podobně jako nedostatek zahraničních investic a stagnující počet ekonomických subjektů.
Ve srovnání socioekonomické úrovně skončil Hradec Králové čtvrtý. Předběhly ho jen Praha, Brno a Plzeň. Při hodnocení investiční atraktivnosti pak město obsadilo celkově 5. místo za Prahou, Mladou Boleslaví, Brnem a Plzní. V závěsu tak Hradec nechal v obou případech další velká města jako Ostravu, České Budějovice, Ústí nad Labem nebo Zlín.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
30.9.2009 00:05
BlackHK (neregistrovaný)
Lidé na tom sice mají svůj podíl na těch zmařených inevsticích. Ale mnohem větší podíl nese město, když nechce vybudovat průmyslovou zonu. V takovém případě ale taky můžeme poslat všechny investory do Perníkova.
30.9.2009 18:16
Chuďas (neregistrovaný)
taktak
5.10.2009 08:36
Bjorken (neregistrovaný)
Taky si myslim, že na to Hradec dojede. Nevim, co si zaslepení radní myslí. Prý, že by v nové průmyslové zóně neměl kdo pracovat. Lidi by za prací přijeli, investoři by podporovaly sport ve městě. Takhle tady zůstane jen pár úřadů a důchodci..

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme