Kde bude hrát fotbalový Hradec své zápasy?

Fanoušci možná budou v Hradci chodit jen na druhou ligu.
Fanoušci možná budou v Hradci chodit jen na druhou ligu. | autor: Hradec Králové

Velké otazníky a vášně vyvolává v posledních dnech výstavba nového fotbalového stadionu v Hradci Králové a s tím spojené působení prozatím prvoligového klubu FC Hradec Králové v nejvyšší soutěži. Všesportovní stadion v Malšovicích nevyhovuje požadavkům Fotbalové asociace České republiky (FAČR) na prvoligové stadiony. Votroci na něm mohou hrát jen díky výjimce, která je založena na tom, že se nový stadion začne budovat nejdéle v roce 2015. Z toho ale po odchodu firmy ECE sešlo.

Podle některých zdrojů je víc než jasné, že i v případě, že by se fotbalisté Hradce Králové v nejvyšší soutěži zachranánili, budou hrát pouze druhou ligu kvůli nevyhovujícímu stadionu. Další výjimku prý už klub nedostane. Vedení klubu a zástupci města však tuto informaci popírají a tvrdí, že vše je na dobré cestě, jak v případě záchrany Votroků v nejvyšší soutěži setrvat pod malšovickými "lízátky".

Bude výjimka nebo ne?

Minulý týden MF Dnes informovala s odvoláním na nejmenovaného člena komise FAČR pro stadiony a hrací plochy, že další výjimka v případě Hradce už nepřichází v úvahu. „Jsem přesvědčen, že v pořadí již třetí výjimka pro Hradec je absolutně nemožná. UEFA vydala nový soubor předpisů, jak mají stadiony vypadat, a opět přísnější. Hradec ani s přivřením očí nevyhovuje hned v několika bodech. Nad námi je rozhodnutí licenčního komisaře, ligového shromáždění i výkonného výboru, ale i tak Hradec s výjimkou počítat nemůže,“ cituje MF Dnes svůj zdroj, podle kterého vedení klubu situaci vůbec neřeší. "O pádu projektu Park Malšovice víme pouze z médií, Hradec to prostě nechává vyhnít. Na jaře proto vyvoláme jednání, na kterém se dohodneme o dalším postupu,“ uvedl pro deník komisař.
Tato vyjádření ovšem "vytočila" zástupce klubu i města. Vedení FC Hradec Králové na svém webu vydalo vyjádření, které popírá, že by klub v záležitosti nic nepodnikal. Podle něj ředitel klubu a místopředseda představenstva FC Hradec Králové Richard Jukl a manažer Správy stadionu Malšovice Milan Ptáček jednali s členem Komise pro stadiony a hrací plochy FAČR panem Radovanem Novotným. „S panem Novotným jsem minulý měsíc jednal přímo v Liberci. Ten nám přislíbil pomoc a vyjádřil svoji ochotu a náklonnost nadefinovat všechny procesy, které jsou nutné splnit, aby mohl náš klub v případě záchrany nejvyšší soutěže odehrát následující ročník doma na Malšovickém stadionu,“ uvedl Jukl.

Magistrát bojuje za klub, ale přitom nemá ani projekt

V řešení otázky stadionu je aktivní dle vyjádření na klubovém webu i magistrát. "Náměstek primátora Jindřich Vedlich a primátor Hradec Králové Zdeněk Fink jednali s předsedou FAČR Miroslavem Peltou, kde ho samozřejmě informovali o aktuální situaci, která souvisí s odchodem partnera při výstavbě nové arény společností ECE. Dále ho seznámili se stavem přípravy výstavby nového fotbalového stadionu, kde město Hradec Králové půjde vlastní cestou rekonstrukce," uvádí se v prohlášení s tím, že podle Vedlicha Pelta přislíbil pomoc a spolupráci.
Pravdou ovšem zůstává, že po ohlášeném odchodu společnosti ECE nemá magistrát ani investora, ale ani řešení budoucí podoby stadionu. V současné chvíli je podle MF Dnes ve hře myšlenka stavebních prací po etapách tak, aby kluby mohly hrát na domácím hřišti. Podobným způsobem byly řešeny stavební práce např. v Plzni či Jablonci. Jenže v Hradci zatím není jasno ani o budoucí podobě. Jednou z verzí, o které se uvažuje, je ponechánání stávající východní tribuny, zbourání západní tribuny,posunutí hřiště k této tribuně a následné obestavění hřiště novým zázemím a hledištěm. O této variantě se hovořilo již několikrát v minulosti.
Dalším možnou podobou budoucího fotbalového stánku je zboření obou tribun a výstavba nového stadionu na stávajícím místě.

Fotbalisté Hradce Králové jsou v současné chvíli na posledním místě prvoligové tabulky. Na nesestupové 14. místo aktuálně ztrácejí 5 bodů.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

ZVEME: V Hradci se bude závodit na horských kolech, "sousedat i souběhat"

Víkend v Hradci Králové nabídne kulturní i sportovní události. Fanoušci fotbalu mohou fandit hradeckým Votrokům, cyklističtí nadšenci mohou závodit na horských kolech v Prima Cupu. Na Malém náměstí se bude konat takzvané Sousedání, v rámci kterého se poběží závod na 5 kilometrů.…
Čtěte více

ZVEME: Bude se běhat, hrát fotbal, jíst čokoláda a řádit v maskách

O víkendu se bude v Hradci Králové sportovat i kulturně žít. Votroci odehrají derby s Pardubicemi, poběží se jarní běh v novohradeckých lesích. Ve Futuru můžete navštívit Čokoládový festival, děti můžete vzít na Velikonoční pohádku, karneval nebo koncert Štístka a Poupěnky.
Čtěte více

Kotal končí ze zdravotních důvodů, fotbalisty přebírá Horejš

Trenér FC Hradec Králové Václav Kotal končí ve své funkci. Důvodem však nejsou případné nevýrazné výkony Votroků z posledních zápasů, ale zdravotní stav. 71letý trenér dnes oficiálně oznámil svoji rezignaci. Hradecké fotbalisty nově přebírá David Horejš. Kotal ale zůstává i…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme