Kauza Libčany míří k soudu

29 milionů korun z veřejných zdrojů, které sloužily k řešení nebezpečné situace ve skladu chemikálií v Libčanech, bude Královéhradecký kraj vymáhat u Krajského soudu v Hradci Králové. Hlavní líčení s majiteli firmy, která v areálu bývalé libčanské továrny působila, se u královéhradeckého krajského soudu rozběhne 3. září. Kraj tak uplatňuje nárok na náhradu škody v trestním řízení proti lidem, kteří stáli za řízením skladu.
Jak uvedl tiskový mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi, přímo z krajského rozpočtu bylo během vyhlášeného stavu nebezpečí nutno zaplatit za nejnutnější práce v Libčanech 2 miliony korun. Ze státního rozpočtu pak v rámci účelové neinvestiční dotace bylo vyplaceno dalších celkem 27 milionů korun. Dalších pět milionů korun uvolnilo na pokračování prací v libčanském skladu také město Hradec Králové.
Podle odborných posudků se jedná o přiměřenou částku. "Ze znaleckého posudku CENIA, české informační agentury životního prostředí, jehož závěr je uveden v obžalobě, totiž vyplývá, že způsob řešení situace, kterou se podařilo odhalit po zásahu policie vloni v dubnu v Libčanech, byl přiměřenou reakcí na zjištěné skutečnosti, uvedl Dioszegi. Jak dodal průzkum potvrzuje také například rizika ohrožení života lidí a životního prostředí, které sklad představoval. Stejně vyznívá i znalecký posudek lesnické a environmentální fakulty České zemědělské univerzity v Praze.
Po skončení sanace skladu kraj nechal vypracovat odbornou analýzu, ze které vyplynulo, že půda v areálu bývalé továrny Vertex je kontaminovaná ropnými látkami a toxickými kovy, které se dostaly také do kanalizace v bývalém skladu. Jedy však nepronikly do podzemních vod a do studní, jejich zamoření v souvislosti s činností  v chemickém skladu nehrozí.
Specialisté v Libčanech identifikovali asi 600 tun chemikálií, které odborníci označili za vysoce rizikové: množství látek a způsob jejich uložení přímo ohrožoval tamní obyvatele a životní prostředí.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme