Kasárna v centru Hradce znají své nájemce, parkování se ještě dohaduje

Vrbenského kasárna budou sloužit městským organizacím
Vrbenského kasárna budou sloužit městským organizacím

Vrbenského a Gayerova kasárna v centru Hradce Králové, která jsou spíše nehezkou památkou na kdysi slavnou vojenskou historii města, mají už jasné nové nájemce. 

Rada města konečně odsouhlasila studii podle níž budou mít své sídlo v bývalých kasárnách městské instituce. 

O tom, že ve Vrbenského a Gayerových kasárnách najdou svůj nový „domov“ organizace města Hradec Králové se více hovoří už od konce loňského roku. 

Radní města ale teprve na svém posledním zasedání schválili studii, která o nových obyvatelích kasáren mluví už zcela jasně. „Ve Vrbenského a Gayerových kasárnách bude umístěna městská policie, část technických služeb anebo správa nemovitostí,“ popsal Jindřich Vedlich, náměstek primátora města odpovědný za investice.

Proč chce Hradec investovat do chátrajících kasáren?

Mezi výhody kasáren náměstek Vedlich počítá především jejich polohu. Jsou totiž na dosah budovy magistrátu města. „Občané to budou mít blízko na vyřízení svých záležitostí,“ komentuje Vedlich. 

Shoda na tom, že kasárna je třeba opravit jde podle vyjáření z radnice napříč celým politickým spektrem královéhradeckého městského zastupitelstva. Koalice i opozice je tedy za jedno, město ale musí nejprve najít zdroj financování oprav kasáren. „Kdy se začne rekonstruovat nemůžeme v tuto chvíli říci,“ uvedl náměstek Vedlich. 

Rozpočet na rekonstrukci představitelé radnice odhadují na 200 milionů korun a zároveň předpokládají, že peníze budou čerpat z Evropské unie. „Financování předpokládáme z evropských dotačních titulů,“ vyjádřil se Vedlich a doplnil, že opravy kasáren budou zařazeny do projektů na roky 2014 až 2020.

Parkování - věčné téma Hradce

Projekt Vrbenského a Gayerových kasáren, který už leží na radnici, má podle náměstka Vedlicha obsahovat hned dvě varianty řešení parkování. „Parkování bez a s parkovacím domem. Lokalika, kde vedení města uvažuje o výstavbě parkovacího domu souvisí také s plánovanou rekonstrukcí Velkého náměstí. Přemýšlíme tedy i v návaznosti na centrum města a na lokalitu Aldis,“ sdělil náměstek primátora. 

Parkovací dům však ještě bude předmětem jednání zástupců města s firmou ISP, která v Hradci Králové spravuje parkovací místa a parkovací domy.    

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Obnova Vrbenského kasáren není levnou záležitostí. Kraj požádal o dotaci 230 milionů

O více jak 230 milionů korun z kapitoly Národního plánu obnovy určené na revitalizaci brownfieldů požádal Královéhradecký kraj na projekt rekonstrukce Vrbenského kasáren v Hradci Králové. Kraj chce s pomocí této dotace financovat energeticky účinnou revitalizaci objektu…
Čtěte více

Budoucí centrum ve Vrbenkách bude laboratoří nápadů. Muzeum chce víc komunikovat s veřejností

Zchátralá Vrbenského kasárna by se měla proměnit v unikátní kulturně kreativní centrum, které bude z regionálního i nadregionálního pohledu výjimečné. Královéhradecký kraj chce jejich rekonstrukci financovat také pomocí dotace z Národního plánu obnovy. Z výzvy na Rozvoj…
Čtěte více

U polikliniky na Slezském Předměstí vyroste parkovací dům

Město ve spolupráci se společností ISP připravuje výstavbu nového parkovacího domu Rožberk. Stát bude v místě stávajícího parkoviště u polikliniky na Slezském Předměstí a poskytne až 284 parkovacích míst ve třech podlažích. Místa na střeše budou upravena pro větší rodinné vozy a…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme