Kapacita mateřských školek narostla o 122 míst

Zoufalý nedostatek míst v hradeckých mateřských školách trápí nyní rodiče s malými dětmi. Když ve městě začínal "baby-boom", školky se ještě rušily. Nyní si město láme hlavu se zvýšením jejich kapacity. Přesto nyní 122 nová místa přibyla.

Zhruba polovina rodičů ještě letos u zápisu neměla na umístění svých dětí naději. Radnici se však podařilo otevřít přes stovku nových míst a podle jejích slov by tak všechny děti, které mají na školku nárok, místo měly získat. Mimo stanovená kritéria ale stále zůstávají stovky dalších dětí. "112 dětí nebylo přijato z kapacitních důvodů, ale máme řešení. Díky různým úpravám ve školkách jsme našli 72 míst, a když k nim připočteme ještě 50 míst v Kuklenách, vznikne 122 nových míst, a ještě deset míst máme navíc," popsal Mladé frontě Dnes náměstek hradeckého primátora Leoš Kučera.
Městské školky musely podle statistiky letos odmítnout na 400 dětí, tedy asi třetinu zapsaných. Rozhodují přitom přísná kritéria stanovená městem, jako jsou například trvalé bydliště v Hradci, dosažení 3 let věku nebo čerpaný rodičovský příspěvek.
Radnice tak řešení hledá dál. "Rozšířili jsme kapacitu přebudováním a dovybavením stávajících školek. Prostory máme, ale neměli jsme odpovídající hygienické zázemí, takže někde jsme museli třeba dostavět toaletu nebo umyvadlo," doplnil Mladé frontě Dnes Kučera. Nyní bude "nafukování" kapacit pokračovat v Mateřské škole Pohádka, v MŠ při základní škole Štefcova nebo ve školce Kampanova. Jedná se ale stále jen o desítky míst. Pro zbývající zhruba tři stovky dětí by mohly být řešením nové tzv. modulové školky, tedy objekty vystavěné z kontejnerových jednotek, které jdou následně snadno využít pro jiné účely. Právě toto řešení zvolila radnice pro školku v Kuklenách, uvažuje se i o výstavbě těchto školek na Plachtě a v Malšovicích.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme