Štítky: | Univerzita | UHK |

Kampus hradecké univerzity se rozroste o novou budovu

Podoba nové budovy | Zdroj vizualizace UHK
Podoba nové budovy | Zdroj vizualizace UHK

Univerzita Hradec Králové (UHK) učinila jeden z posledních důležitých kroků směřujících k zahájení výstavby zbrusu nové budovy Přírodovědecké fakulty ve svém postupně budovaném kampusu. V závěru měsíce dubna 2014 bylo vyhlášeno vývěrové řízení na zhotovitele této v pořadí třetí stavby univerzitního areálu Na Soutoku. V případě hladkého průběhu soutěže je reálné, že vítěz bude znám již v průběhu letních prázdnin a první práce na staveništi by se tak mohly rozeběhnout v září či říjnu tohoto roku. Stavba objektu v hodnotě 432 milionů korun je plánována do roku 2016 tak, aby již za dva roky mohla začít sloužit univerzitním přírodovědcům.

Kampus Univerzity Hradec Králové „Na Soutoku“ v samém středu Hradce Králové se nyní sestává ze dvou objektů, které využívají studenti a pracovníci Pedagogické fakulty a Fakulty informatiky a managementu. Postupně se otevřely v roce 1997 a 2008. „Zahájení stavby Přírodovědecké fakulty je jedním z nejdůležitějších milníků vývoje univerzity,“ vyzdvihnul význam nového objektu rektor UHK profesor Josef Hynek.

V nové budově budou místo učeben laboratoře

„Novou budovou se podstatně rozroste univerzitní kampus, zalidní se novými studenty a pracovníky, kteří do ní přesídlí ze stávajících budov, které budeme moci buď prodat, nebo nabídnout dalším součástem univerzity, jež jsou nyní v nájmu. Ušetříme tak prostředky a zvýšíme efektivitu chodu celé školy," uvedl rektor Hynek. Upozornil i na to, že půl miliardy korun, které na výstavbu nové budovy Univerzity Hradec Králové přicházejí, jsou důležitým signálem svědčícím o perspektivách školy. 

Nový objekt Přírodovědecké fakulty projektovaný ateliérem Arch.Design architektonicky navazuje na již existující sousední budovy. "Výrazněji se však od nich bude odlišovat pojetím interiéru i jejich výtvarným řešením, které se např. barvou či designem mobiliáře bude hlásit k identitě značky fakulty. Především se však kromě obvyklých poslucháren a kabinetů budou v budově nalézat účelové prostory nezbytné pro vědeckou práci a výzkumnou činnost," popsal Ondřej Tikovský, kancléř UHK.

Nové laboratoře a sklady chemikálií budou řešeny v takzvané hygienické smyčce, která v případě nehody dokáže zabránit kontaminaci okolního prostředí látkami používanými při experimentech.

Vznikne nový prostor pro setkávání, ponese název Akademické náměstí

Přírodovědecká fakulta bude stát v západní části vznikajícího univerzitního městečka a uzavře tak ze třetí strany dosud volnou plochu mezi budovami, jež se promění v nové náměstí. „Toto prostranství je v univerzitních záměrech nazýváno jako Akademické náměstí a mělo by díky odpočinkové ploše a velké fontáně vytvořit jedno z přirozených míst setkávání, pohybu a odpočinku mladých lidí soustřeďujících se v univerzitním areálu,“ vysvětlil koncepci univerzitního kampusu kancléř Ondřej Tikovský.   

Hradeckou přírodovědeckou fakultu dobře znají i ve světě       

Na Přírodovědecké fakultě Univerzity Hradec Králové studuje v současné době přibližně 700 studentů, kteří se věnují na příklad výzkumu toxinů v potravinách ovlivňujících zdraví člověka anebo látek, které by dokázaly zmírnit příznaky Alzheimerovy choroby. O úspěších královéhradecké univerzity jsme informovali také v článku Hradečtí vědci vyvíjejí látky proti otravě pesticidy, spolupracují přitom s Američany"Kapacita objektu umožní pohodlnou práci více než tisícovce studentů a přibližně sto sedmdesáti zaměstnancům," doplnil kancléř Tikovský. 

Třetí budova na volných loukách u soutoku Labe a Orlice však nebude poslední stavbou univerzity. V budoucnu na výukové objekty naváže ještě sportovní hala, která je připravována jako společné zázemí k aktivitám všech hradeckých vysokých škol i veřejnosti.  

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Po dvou letech oprav se otevřela budova filozofické fakulty na náměstí Svobody

Významná vzdělávací a výzkumná instituce v Královéhradeckém kraji, Univerzita Hradec Králové (UHK), po dvouleté pauze zpřístupnila zrekonstruovanou budovu filozofické fakulty na náměstí Svobody v Hradci Králové. Opravy vyšly na více jak 200 milionů korun. Na území…
Čtěte více

Promoce se kvůli pandemii nekonají, na univerzitu nastoupí jen zlomek zahraničních studentů

Na Univerzitu Hradec Králové začnou přijíždět v druhé polovině září jako každý rok zahraniční studenti. Tento semestr jich ale kvůli pandemii koronaviru bude studovat v Hradci Králové zhruba jen desetina, převážně ze zemí Evropské unie. Univerzita zrušila i všechny ceremonie…
Čtěte více

Tým z hradecké univerzity tiskne na 3D tiskárně robota, soutěží o 10 milionů dolarů

Tým z Univerzity Hradec Králové soutěží jako jediný z Česka o 10 milionů amerických dolarů s prototypem robota, pracovně pojmenovaného FIM Bot. V prosinci 2019 se tým z Fakulty informatiky a managementu (FIM) kvalifikoval mezi 77 nejlepších týmů z 19 zemí světa.
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme