K zápisům do mateřských škol přišlo 1239 dětí

Velký zájem byl o zápisy do městských mateřských škol, které se konaly v Hradci Králové v pátek 8. a v sobotu 9. dubna. K zápisu se svými rodiči dorazilo 1239 dětí. Celková kapacita hradeckých mateřských škol je 2657 míst, což je o pětasedmdesát víc než vloni. Počet volných míst pro nadcházející školní rok bude 770.

Jak velký rozdíl mezi počtem žádostí a počtem přijatých dětí bude, však zatím není jasné. „Ve čtvrtek 14. dubna proběhne s ředitelkami mateřských škol dohodovací řízení, ze kterého vyplynou konečná čísla letošního zápisu,“ uvedla vedoucí odboru školství magistrátu Alena Synková. Dodala, že počet zájemců o předškolní vzdělávání bude nakonec určitě nižší než uvedených 1239.  „I když jsme stanovili, že rodiče mohou podat jen jednu žádost na jimi vybranou mateřskou školu, určitě se v tomto objemu žádostí najdou duplicity,“ vysvětluje jeden z důvodů. K zápisu navíc přišlo 83 dvouletých dětí, které proto patří do jeslí, 279 dětí narozených od září do prosince 2008, 207 dětí, jejichž rodiče jsou s mladším sourozencem na rodičovské dovolené, a 46 žadatelů s trvalým bydlištěm mimo Hradec Králové.  „Nesmíme zapomínat, že dětí s odkladem povinné školní docházky se předpokládá kolem 150,“ doplnila informaci vedoucí odboru školství. Kapacita míst se ještě nepatrně zvýší - pět desítek volných míst bude mít například nová mateřská škola v Kuklenách, kde se zápis uskuteční později.
Obec je ze zákona povinna zajistit podmínky pro vzdělávání dětí v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. Je-li kapacita naplněna, ředitel omezí přijímání mladších dětí ve prospěch dětí v posledním roce před zahájením povinné školní docházky. „Zde je povinnost ředitele mateřské školy dítě přijmout k předškolnímu vzdělávání a současně je to i právo rodiče k umístění dítěte do mateřské školy. Těchto dětí přišlo k zápisu 75,“ sdělila Synková.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme