Jižní terasy se mění v parčík s altánem

Poškozené hradby a džungle na terasách ve svahu vedle pivovaru naproti zimnímu stadionu budou brzy minulostí. Postupná obnova městských hradeb, kterou hradecká radnice zahájila v roce 2006, pokračuje. Na podzim skončí oprava jejich další části, právě teras pod kanovnickými domy. Peníze poskytne i Evropská unie.

„Oprava teras, která byla přípravnými pracemi zahájena vloni na podzim, potrvá nejpozději do konce letošního roku,“ uvedl vedoucí investičního odboru magistrátu Valentýn Avramov. Do konce letošního listopadu by měly být opravy hotovy. Donedávna zanedbaná lokalita, kde se dříve rozkládaly vinice, bude odpočinkovou zónou. Ve vznikajícím parčíku budou moci lidé posedět na lavičce nebo sledovat vodu ve fontáně. Na terasách navíc vznikne schodiště kryté pergolou a otevřený altán, který dělníci postaví v místě, kde archeologové objevili pozůstatky bašty. Altán bude tvořen ocelovou konstrukcí porostlou popínavými rostlinami a dřevěnými prvky. Stavbaři také opraví horní i dolní městskou hradbu přiléhající k chodníku. Část horní navíc přistaví.
„Nechali jsme pro tento účel vyrobit speciální gotické cihly, které se ještě otryskají, aby budily dojem stáří. Už jsme je objednali, přijdou asi za dva měsíce. Rovněž spárování budeme muset udělat historického charakteru,“ řekl Petr Jedlinský ze společnosti Stavremo, která rekonstrukci provádí. Vchod do parčíku na opravených terasách povede z přilehlého schodiště u pivovaru naproti zimnímu stadionu.
Oprava teras pod kanovnickými domy přijde na zhruba 18 milionů korun včetně daně z přidané hodnoty. Velkou část prostředků však město získá z evropských dotací, a to ve výši bezmála 14 milionů korun. V plánu je i celková oprava hradeb u parkoviště vedle Adalbertina, kde nedávno došlo k sesuvu jejich části. Vzhledem k nutným geologickým průzkumům se uskuteční v příštím roce. Místo je v současné době zabezpečeno.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme