Jízdné v hradecké MHD podraží

Jízdné v královéhradecké MHD hrazené z čipových karetu bude od září patrně dražší. Vedení magistrátu již avízovalo, že od začátku nového školního roku dojde ke zvýšení ceny v MHD o jednu až dvě koruny. Informuje o tom Hradecký deník.

Za zvýšením ceny jízdného hrazeným z čipových karet stojí rostoucí ceny pohonných hmot a snaha pokrýt předpokládanou ztrátu 13 milionů korun z letošního roku. Ztrátu chce Dopravní podnik města Hradce Králové pokrýt také mírným omezením některých linek a zvýšením dotace z rozpočtu města. „Ředitel dopravního podniku by měl radě města navrhnout kombinaci těchto možností,“ cituje Hradecký deník primátora Finka. Podnik pro radní také připraví analýzu jízdného a dotací ve srovnatelných českých městech. O dalším postupu by rada města chtěla rozhodnout do konce června.
Podle ředitele Dopravního podniku Miloslava Kulicha ale zatím nic není nic definitivní. "S radnicí o dalších krocích jednáme. Ale například vláda právě schválila růst daně z přidané hodnoty z deseti na čtrnáct procent. Pro nás to znamená, že v příštím roce budeme z tržeb odevzdávat více finančních prostředků, a náklady nám tak zase dále vzrostou," uvedl Kulich.
Plánované zvýšení ceny jízdného může ale ve skutečnosti znamenat pouze návrat na dřívější hodnoty. V roce 2008 a první polovině roku 2009 totiž jízdné hrazené čipovou kartou činilo 12 Kč. V souvislosti se snahou snížit dopady hospodářské krize na občany ovšem město přistoupilo ke snížení ceny jízdného z čipové karty na 10 Kč.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
31.5.2011 22:34
STDM  (Nováček +1)
Může se stát, že zvýšením jízdného klesnou Dopravnímu podniku tržby. Že efekt nebude takový, jak si DP myslí.
1.6.2011 07:14
faultfinfer  (Nováček)
Už nyní se mi bohužel nevyplatí jezdit MHD. Pokud musím do práce 1x přestupovat, je finančně výhodnější jet autem. Auto je určitě také rychlejší, v mém případě 45 min MHD nebo 10 min autem.
1.6.2011 18:01
Diviš  (Nováček)
Jezdím na kole jako většina,kteří mohou.Dvakrát za rok co jedu MHD to zvládnu i s navýšenou cenou!!!Jen si myslím,že se za chvíli na silnici nevejdem a MHD bu stát 100 Kč, troleje a autobusy budou poloprázdné.Jen vedení DP neumí spočítat že 100x 1 Kč je 100Kč a 100x O Kč je
O Kč.Je to jako s vodou čím vyšší cena tím nižší odběr.Kolaři zdar!!!!!!

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme