Jízdné v Hradci se zvýší

Od ledna příštího roku dojde k úpravě jízdného v hradecké městské hromadné dopravě, rozhodla o tom rada města. Běžné jízdné podraží o 10 procent, cena časové jízdenky se zvedne o 15 procent.
Dopravní podnik předpokládá, že se v příštím roce navýší jeho náklady o 15 milionů korun. Důvodem je zvýšení cen elektrické energie, motorové nafty a nárůst mzdových nákladů. Dopravní podnik se snaží například ušetřit tím, že každý týden vypisuje dražbu na dodavatele nafty. Město bude muset doplácet navíc 15 milionů korun i přesto, že jízdné podraží. Dotace města do hromadné dopravy v roce 2008 se vyšplhá na 132 milionů korun. „Cena MHD bude únosná vzhledem k výši cen v ostatní dopravě,“ uvedl primátor Otakar Divíšek. Papírová jízdenka stoupne z 12 na 14 korun, měsíční zdraží z 320 na 370 korun. „Je možné navrhnout optimalizační opatření, tím se ale sníží komfort cestujících. Zrušení jedné linky přinese úsporu řádově desítek tisíc korun,“ dodal Divíšek. Město naopak řeší návrhy na posílení spojů. „Jedná se o požadavky komise místní samosprávy nebo firem. Také České dráhy usilují o návaznost spojů na půlnoční rychlík,“ řekl náměstek Josef Malíř.
Největší pokles zaznamenává MHD v letních měsících, kdy 30 procent cestujících dává přednost jízdnímu kolu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
13.11.2007 10:43
brńačka (neregistrovaný)
časová jízdenka
Nechápu postup našeho DP. Hradec Králové je jedním z velkoměst České republiky,ale stále tu máme takový přežitek, jakým jsou \\"cvakací\\" jízdenky. Už teď mi připadá směšné, když za tříminutové svezení, kdy se potřebuji rychle přesunout o dva bloky dál,zaplatím dvanáct korun. To nemluvím o tom, když se potřebuji dostat na druhý konec města - nedej bože, s několika přestupy. Suma sumárum 50 Kč. V Brně platím 8 Kč za 10timinutovou jízdu a 13 Kč za 40 minut (s libovolnými přestupy). Za optimální řešení proto nepovažuji zdražování,ale zavedení časových jízdenek - v různých cenových relacích!!!
15.11.2007 08:45
Eraser (neregistrovaný)
RE: časová jízdenka
O 2 bloky dál se rychleji přesunete pěšky.
16.11.2007 14:19
tomasslavicek (neregistrovaný)
RE: časová jízdenka
To jsou zase rady :) Už chci vidět důchodce v dešti, jak se přesunuje o dva bloky pěšky...

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme