Již příští víkend začíná svoz nebezpečného odpadu

Mobilní svoz nebezpečných složek komunálního odpadu plánuje na konec března a první polovinu dubna společnost Hradecké služby. Občané Hradce Králové mohou odevzdat na vymezená místa v určený termín nejen nebezpečný odpad, ale i objemné předměty určené k likvidaci či odpad vzniklý údržbou zeleně.

„Na označených 94 stanovišť přijede svozová technika se speciálně proškolenou obsluhou. Po naplnění vozidel je odpad odvezen k dotřídění a následné ekologické likvidaci, uvedl Radek Sokol z Hradeckých služeb. Přesný harmonogram je veřejně přístupný na webových stránkách Hradeckých služeb.
Občané tak mohou vždy na jaře a na podzim odevzdávat odpady vzniklé z provozu domácností a zahrad. Zejména se jedná o vysloužilé elektrospotřebiče, nepotřebný nábytek, odpady z údržby zeleně, nepotřebné či staré barvy a chemikálie (bytová chemie, drobná údržba domácích strojů či automobilů), léky, ředidla, autobaterie, zářivky apod.
„Tyto odpady nechť občané předávají výhradně osobně na místě a neodkládají volně je na stanovištích před příjezdem svozové techniky. Umístění odpadů na veřejné prostranství může být klasifikováno jako přestupek, v případě vážného ohrožení zdraví a života obyvatel i jako trestný čin. Mobilní svozy započnou v sobotu 26. března ráno v Březhradě a v průběhu několika následujících víkendů obsloužíme zbytek města. Vycházíme tak vstříc občanům, kteří ve všední den nebývají většinou doma,“ vysvětluje Sokol.
Každoročně je při mobilním svozu bezpečně odstraněno přibližně 200 tun odpadů a zhruba 1500 kusů spotřebičů, které by jinak skončily v popelnicích nebo na černých skládkách. Náklady na toto odborné zneškodnění hradí město. I přesto odbor životního prostředí královéhradeckého magistrátu eviduje ročně přibližně více než 30 černých skládek. Jde však o podstatně nižší číslo, než tomu bylo dříve. S otevřením sběrných dvorů ve městě a zavedením mobilních svozů je výskyt černých skládek podstatně nižší.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme