Jiráskovy sady stárnou a nová studie je má omladit a zajistit jim udržitelnost

Jiráskovy sady se dočkají obměny.
Jiráskovy sady se dočkají obměny. | autor: hradeckralove.cz

Jiráskovy sady v Hradci Králové jsou dominantní plochou zeleně v centru města, o jejichž údržbu, včetně obměny zeleně, se pravidelně starají technické služby. Město nyní plánuje pro další postupnou obnovu dřevin a jiných porostů taková pravidla, aby byla podpořena dlouhodobá udržitelnost funkční zelené plochy. Radní města proto na svém zasedání schválili vyčlenění půl milionu korun na zpracování studie, která navrhne kompozici pro další vývoj této parkové plochy.

„Některé porosty v tomto území v posledních letech dožívají a další jsou dlouhodobě neperspektivní, a to především vlivem suchých období v posledních letech. Ačkoliv je jednou z variant provedení výměny kus za kus, není toto řešení z dlouhodobého hlediska reálné. V některých místech už není opakovaná výsadba možná. S ohledem na to jsme se rozhodli přistoupit k pořízení studie, díky které budeme moci do budoucna jinak a lépe nastavit umístění a druhovou skladbu nových výsadeb a zajistit tak lepší udržitelnost,“ uvádí náměstek primátorky pro oblast životního prostředí Adam Záruba.

Spolu se studií bude zpracovaný také stavebně-historický průzkum území, ze kterého bude návrh úpravy lokality vycházet. „Pokud bychom i nadále pokračovali v náhradní výsadbě v tomto území bez prověřeného koncepčního podkladu, mohlo by postupem času dojít k narušení celkové kompozice, a tak ke snížení historické i společenské hodnoty území,“ doplňuje náměstek Záruba. Na pořízení studie radní města na svém zasedání v tomto týdnu vyčlenili půl milionu korun. Zpracovanou by ji město mohlo mít v polovině příštího roku. Následně na to mohou navázat první úpravy z plánované revitalizace.

Jiráskovy sady mají rozlohu 5,5 hektaru. Založeny byly v roce 1896 a jsou součástí městské památkové zóny. Zároveň se jedná o lokalitu s archeologickými nálezy.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Předávání titulů hradeckým talentům a osobnostem slavnostně proběhlo v Jiráskových sadech

Hradec Králové letos uspořádal slavnostní předávání dvou významných ocenění současně. Nejprve byly předány ceny Talenty královéhradecké kultury za roky 2020 a 2021, které získalo šest mladých umělců a klavírní duo. Následovalo slavnostní předávání výročních cen města za rok 2021…
Čtěte více

Kostel svatého Mikuláše dostane ochranný nátěr, na prohlídku je nutné se objednat

Před zahájením sezóny získá dřevěný kostel sv. Mikuláše v hradeckých Jiráskových sadech ochranný nátěr, který přispěje k prodloužení životnosti šindele. V tomto týdnu už pracovníci provedli očištění kostela, samotný nátěr za 240 tisíc korun by měl být dokončen…
Čtěte více

Zveme: Vodník ukáže dětem Hradec, dospělí mohou vyrazit za Gočárem či památkami

Víkend si v Hradci Králové můžete užít ve znamení koncertů či exkurzí a prohlídek. V pátek můžete vybírat mezi dixielandovou kapelou na Šrámkově statku či jazzovým koncertem v hotelu U Královny Elišky. Muzeum pořádá archeologickou exkurzi Archeoléto, další prohlídka půjde…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme