Štítky: | Senioři | jídelna |

Jídelna pro důchodce, která v Hradci sloužila téměř patnáct let, se bude zavírat

Jídelna pro důchodce bude končit.
Jídelna pro důchodce bude končit. | autor: MMHK

Vedení města chce provoz jídelny pro důchodce v Šafaříkově ulici ukončit. Od zahájení provozu v roce 2005 postupně klesl počet odebraných obědů v tomto zařízení zhruba na jednu třetinu původního počtu. Ke snížení zájmu ze strany seniorů přispívá především rozšiřující se nabídka možností stravování v soukromých či městských školských zařízeních v Hradci, včetně rozvozu jídel do domácností.

 

V současné době hradí strávníci za odebraný oběd 70 korun, reálná cena oběda ke konci loňského roku však činila 99 korun. „Od roku 2005 do současné doby pozorujeme dlouhodobý trend snižování počtu vařených obědů, dnes je to zhruba 130 obědů denně, přičemž přímo v zařízení se vydává pouze kolem devadesáti obědů. Současně s tím ale rostou ceny vstupů. Navíc jsme obdrželi oznámení od organizace, která svým klientům dovážela desítky obědů z naší jídelny denně, že v průběhu prvního pololetí letošního roku 2019 ukončí odběr, což bude znamenat další skokový pokles,“ říká Martin Hanousek, náměstek primátora Hradce Králové pro oblast sociálních věcí.

Město jídelnu dotuje milionem ročně

Náklady na přípravu oběda následně převýší částku 100 korun. Město tak provoz zařízení, které poskytuje služby pouze několika desítkám obyvatel, dotuje ročně přibližně jedním milionem korun. „Ušetřené finance plánujeme použít na posílení sociálních služeb ve městě, navíc přímo v lokalitě o pár ulic vedle v Mánesově ulici vzniká úpravou městských prostor Klub radostného a užitečného stárnutí, jehož otevření se plánuje na červen a bude to prostor pro setkávání a různé aktivity seniorů v našem městě,“ dodává náměstek Hanousek. O uzavření tohoto městského zařízení k letošnímu poslednímu říjnu budou na svém zasedání v květnu rozhodovat hradečtí zastupitelé.

Situace v oblasti stravování se během uplynulých let výrazně změnila a ve městě nyní působí více subjektů zaměřených na gastronomii. Řada poskytovatelů v různých částech města nabízí jak možnost stravování na místě, tak i dovoz stravy. Senioři mají zároveň v případě zájmu a po dohodě s vedením školy možnost stravovaní i v základních školách na celém území města.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku
25.4.2019 18:29
Alena Klimešová (neregistrovaný)
Ano,souhlasím s Magistrátem, mám 88letého otce a již 10 let odebírá denně oběd z firmy rozvoz obědů HK - výběr, kvalita, cena - vše ke spokojenosti. Před lety měl snahu obědvat v jídelně pro důchodce - a ihned poznal, že tudy cesta nevede.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Harmonii na Benešově třídě čeká rozsáhlá rekonstrukce

Zlepšit kvalitu bydlení v bytovém domě Harmonie I na Benešově třídě v Hradci Králové by měla připravovaná rekonstrukce. Dojít by mělo na rozsáhlé opravy lodžií včetně jejich zastřešení, zateplení budovy a střechy i výměnu oken. Město nyní začíná hledat projektanta, zadávací…
Čtěte více

Strážníci znovu učí seniory, jak nenaletět podvodníkům

Po covidové pauze navázalo Oddělení prevence kriminality Městské policie Hradec Králové na tradiční přednášky bezpečnosti pro seniory. Při první podzimní přednášce si senioři připomněli, jak se mají bezpečně chovat na ulici a doma při setkání s cizími lidmi. Při zimní přednášce…
Čtěte více

Město plánuje stavět byty pro seniory. Už má vytipované lokality

Nové komunitní domy pro seniory by měly v budoucích letech vrůst na území města Hradce Králové. Rada města schválila na svém zasedání tento týden pořízení studie, která bude sloužit jako podklad pro vyhodnocení územních, prostorově plošných a ekonomických možností výstavby…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme