Jedy ve vodě a půdě se v Libčanech neobjevily

První rozbory povrchové a podzemní vody odebrané v sobotu 22. dubna v Libčanech na Královéhradecku nepotvrdily, že tamní vodní zdroje jsou kontaminované nebezpečnými látkami. Velké množství jedů a nebezpečných chemikálií se našlo v areálu bývalé továrny po policejním zásahu proti firmě podezřelé z nezákonného nakládání s nebezpečnými látkami. Chemikálie nyní na místě zajišťují specialisté. Uvedl to tiskový mluvčí krajského úřadu Imrich Dioszegi.
Průzkum bude v Libčanech probíhat nadále a zhruba do týdne by měly být nejrizikovější nebezpečné látky zajištěny. Areál, kde jsou umístěny chemikálie, se musí i nadále bedlivě střežit. Prozatím v Libčanech stále platí stav nebezpečí, což nemá na chod obce vliv. Díky tomu mohou odborníci co nejrychleji eliminovat možné nebezpečí pro tamní obyvatele.
V areálu bývalé továrny působí zhruba desítka specialistů, kteří pokračují v přemisťování chemikálií do odpovídajících obalů. V těch bude možné látky přepravit ke konečnému zneškodnění.
"V současné době v areálu probíhají paralelně  dvě hlavní aktivity. Prioritně jsou separovány a zabezpečovány ty nejnebezpečnější chemikálie tak, aby nemohlo dojít k jejich vzájemné reakci, úniku nebo ohrožení zdraví obyvatelstva. Současně se průzkumem snažíme potvrdit nebo vyvrátit podezření, že došlo k úniku chemikálií do podzemí nebo jejich  úmyslnému zakopání v areálu. Prvotní výsledky těchto prací lze očekávat během týdne až deseti dnů, kdy bude předložen i návrh dalších opatření," řekl Karel Petrželka z firmy Dekonta, která na místě zasahuje.
Na problém v Libčanech zareagovalo i hradecké zastupitelstvo, které mimořádně uvolnilo 5 milionů korun na zajištění nejnebezpečnějších chemických látek. "Obec Libčany by si totiž s nákladným odstraněním vysoce nebezpečného materiálu pravděpodobně těžko poradila sama. Veškeré náklady bude město Hradec Králové samozřejmě vymáhat na osobách, které situaci zavinily," uvedl mluvčí magistrátu Václav Svoboda.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme