Jaké poklady skrývá náměstí 28. října?

Roušku tajemství hodlají v letošním roce poodhalit archeologové u královéhradeckého náměstí 28. října. Odbornící věří, že by při troše štěstí by na prostranství u obchodního domu Tesco v centru města mohli narazit i na pozůstatky dávno zbořeného kostela, který někde na tomto prostranství stával. Kde? To zatím nikdo neví.

Archeologické práce se plánují v souvislosti s celkovou rekonstrukcí náměstí. „Ve spolupráci s městem máme v plánu se na náměstí 28. října podívat, abychom zjistili, zda tam jsou nějaké nálezy, v jakém rozsahu a případně jaký vliv budou mít na chystanou rekonstrukci náměstí,“ uvedl archeolog Muzea východních Čech v Hradci Králové Radek Bláha. Podle Bláhy jde o lokalitu potenciálně bohatou na nálezy. „Mohli bychom zde najít pozůstatky po hostinci Na Špici, který byl sice dřevěný, ale mohly by se dochovat sklepní prostory. Při troše štěstí třeba narazíme i na pozůstatky kostela svatého Mikuláše, případně na hřbitov, který u něho byl. Při stavbě kanalizace ve dvacátých letech minulého století se tady na nějaké hroby narazilo, nálezy koster jsou hlášeny i ze sousední Chelčického ulice,“ dodal Bláha.
Archeologický výzkum by termín zahájení plánované rekonstrukce náměstí neměl zpozdit. Sondy pod povrch dlažby proto „nakouknou“ s dostatečným předstihem před zahájením prací. „Celková rekonstrukce náměstí 28. října by měla začít v polovině příštího roku a potrvá do konce roku 2013,“ řekl vedoucí investičního odboru magistrátu Valentýn Avramov. Doplnil, že práce zahrnou nejen zhotovení nového povrchu celého prostranství a instalaci nového mobiliáře, především laviček, ale také obnovu stávající kašny před obchodním domem Tesco, zeleně a trolejového vedení. Občané nepřijdou ani o oblíbenou tržnici, kterou budou tvořit pevné stánky kryté plachtovým systémem.  
Kromě průzkumu náměstí 28. října mají archeologové v Hradci Králové ještě několik lokalit, kam soustředí svoji pozornost.Jde například zřícené hradby poblíž Adalbertina, kde už dělali dohled při statickém zajištění. „Ze zdiva se podařilo získat dva kamenné gotické prvky. Místo bude v našem hledáčku i nadále, protože se jedná o velice zajímavou lokalitu v blízkosti někdejšího hradu a Pražské brány,“ tvrdí archeolog Bláha. Ze zřetele neztratí ani opravované terasy, kde už se hlavní výzkum uskutečnil, ale archeologický dohled zde dále pokračuje. Například na jižních terasách archeologové objevili střepy několika desítek keramických džbánů, pohárů, mís a skleněných číší zřejmě z konce 16. a první poloviny 17. století. Většinu nádob se podařilo slepit a vznikl tak soubor, který nemá ve sbírkách muzea obdoby. Také terasy pod Kanovnickými domy odkryly část hradecké historie. Podařilo se zde například objevit pozůstatky všech opevnění od pravěku až do 16. století, které svědčí o významu Hradce už v dávných dobách. Sonda u dolní hradby dokonce objevila studnu datovanou do 18. století, v níž se stále nacházela voda.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)
Mohlo by se hodit
Doporučujeme