Italské chutě a vůně přímo v Hradci. Food specials v gurmánské uličce

Máte rádi italskou kuchyni? A je vám jasné, že nejde jen o pizzu a špagety, ale že její rozmanitost a chutě jsou daleko bohatší a s radostí si to užíváte? Pak určitě oceníte obchůdek v hradecké "uličce gurmánů" poblíž Velkého náměstí. Jakub Málek ho tam před několika týdny přestěhoval ze Švehlovy ulice. Nabízí tam originální sortiment přímo od výrobců z Itálie. Sám ho tam jezdí ochutnávat a vybírat. A dokonce vás může vzít i s sebou.

Food specials není jenom prodejna. Dostane se vám tam odborného výkladu a to co si kupujete, můžete i ochutnat. Než si vyberete a rozhodnete se, nalijí vám třeba výborné prosecco nebo kvalitní ristretto. Na své si tak přijdou zákazníci, kterým je italská kuchyně sympatická, ale mnoho o ní nevědí, i opravdoví znalci a gurmáni. "Kdysi jsem jezdil do Itálie obchodně a tamní strava mi zkrátka učarovala. Líbí se mi, že je hodně rozmanitá a střídá se v ní milion chutí. Můžete mít plný stůl jídla a neodpadnete, jak po svíčkové se šesti," přibližuje začátky svého podnikání v tomto oboru Jakub Málek, majitel obchodu.

Sortiment si jezdí osobně vybírat do různých italských destinací. Jednou z nejoblíbenějších je Lago di Garda. Odtamtud dováží vína, olivy a další speciality v olivovém oleji naložené. V krámku můžete koupit například i olivový olej, který získal zlatou medaili pro rok 2018. Na výběr jsou i různé druhy suga a ragú - omáček vhodných k přípravě těstovin. V regálech jsou samozřejmě i těstoviny, výrobky z lanýžů, sýry, mléčné výrobky, mostarda, risoto, italské sušenky...

Věděli jste například, že pravý balzamikový ocet zraje nejméně dvanáct let? Nebo, že byste olivový olej neměli mít otevřený déle než tři čtyři týdny? Zatímco budete nasávat tyto informace, ochutnávat můžete vynikající naložené cibulky, česnek, olivy, bazalkové pesto nebo sušená rajčata.

Bonusem navíc je fakt, že většina zboží je i v krásném balení, takže jako dárek perfektní. Personál vám na požádání vytvoří i dárkový balíček. Přidat můžete i kuchyňský doplněk z olivového dřeva. Misky nebo prkýnka ze šest set let starého kořene olivovníku něco vydrží, vypadají krásně a snadno se udržují.

Určitě si na návštěvu obchůdku dopřejte více času, bude to stát za to. Rádi vám tam připraví i piknikový koš s dekou a můžete italské specialitky vychutnávat přímo pod širým nebem. Součástí obchodu je i sklípek s kapacitou asi pro 16 lidí, který si můžete pronajmout a pořádat tam nejrůznější degustace a posezení.

Pokud vás italská kuchyně opravdu zajímá, můžete s majitelem vyrazit i na degustační několikadenní výlet přímo k italským výrobcům a pěstitelům. "Už jsme pořádali několik takových zájezdů, obvykle trvají čtyři až pět dní a zvládneme toho hodně," dodává Jakub Málek.

Novinky z Food Specials pak můžete sledovat i na jejich facebookovém profilu.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme