Investiční slovník: Jak se v odborných pojmech z finančního světa neztratit

Snažíte se proniknout do světa financí, ale v odborných textech se nevyznáte a rozhovorům či přednáškám nerozumíte? Není divu, lidé znalí problematiky jako by mluvili jinou řečí. Přinášíme vám přehled základních pojmů, které musíte znát. Přehled jsme zpracovali ve spolupráci s královehradeckou pobočkou Banky Creditas.

Bull market a bear market

Jde o dva pojmy, se kterými se setkáte prakticky všude. Jde o protichůdné jevy na finančních trzích. Bull market (býčí trh) označuje rostoucí trend na trzích. Pokud tedy trhy dlouhodobě výrazně rostou, investoři začnou hovořit o tom, že se nacházíme v bull marketu.

Naopak v případě, že se ceny aktiv propadají, označujeme takové období za bear market (medvědí trh). Důležitý je v obou případech dlouhodobý trend. Je běžné, že akcie během býčího trhu několik dní rostou a pak třeba jeden nebo dva dny klesají. Stále ale půjde o bull market.

Pojmy se užívají také k vyjádření očekávání nebo přístupu k trhu nebo určitému cennému papíru. Pokud je např. někdo „bullish“ (býk) vůči S&P500, znamená to, že očekává růst hodnoty tohoto akciového indexu. Medvědi (ti, co jsou „bearish“) zase sázejí na pokles trhů.

Long, short

S výše zmíněnými pojmy souvisí také termíny long a short. Býci vstoupí do tzv. long pozice. Nakupují tedy aktivum a očekávají dlouhodobé zhodnocení své investice. To je i případ koupě investičních fondů, které vám může nabídnout Banka CREDITAS. Navštivte místní pobočku na adrese Eliščino nábř. 280/23, 500 03 Hradec Králové a informujte se o možnostech tohoto investičního produktu.

Medvědi naopak buď vystupují ze svých long pozic, nebo jdou dokonce do tzv. short pozice. Za aktuální cenu aktivum nejprve „prodají“ a očekávají jeho nákup za nižší cenu v blízké budoucnosti, čímž krátkou pozici se ziskem uzavřou. Termíny vznikly z toho, že long (dlouhá) pozice je obvykle držena delší dobu. Short (krátká) pozice naopak bývá krátkodobá. Není to ale pravidlem a obě pozice je možné otevřít na delší i kratší období.

S&P 500

Tento termín jsme již jednou zmínili a možná jste na něj narazili díky jeho vysoké popularitě nejen mezi českými investory. S&P500 je akciovým indexem, který reprezentuje 500 největších firem v USA. Jde pravděpodobně o nejznámější světový akciový index.

Aktivní investoři se snaží výkonnost tohoto indexu překonat. Těm konzervativnějším může stačit pasivní investování do fondů, které hodnotu indexu S&P500 kopírují. Obecně je index S&P500 (resp. investování do něj) považován za jeden z nejjistějších způsobů, jak při pravidelném investování dosáhnout zajímavého zhodnocení.

DCA – Dollar-cost averaging

A pravidelným investováním rovnou navážeme. Tzv. DCA je velice populární technikou, jak snížit riziko, že vstoupíte na trh ve špatnou dobu. Spočívá v tom, že budete investovat určitou částku dlouhodobě a pravidelně. Díky tomu koupíte aktivum jak během býčího trendu, tak během bear marketu. V průměru tak můžete dosáhnout lepších výsledků, než kdybyste se aktivně snažili investici načasovat a kvůli špatnému odhadu nakoupili v době, kdy jsou trhy blízko vrcholu.

I do investičních fondů Banky CREDITAS můžete investovat pravidelně menší částky a rozložit tak v delším časovém horizontu investiční riziko. Celou problematiku vám rádi vysvětlí odborníci na hradecké pobočce.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.




Mohlo by se hodit
Doporučujeme