Inteligentní dopravní systém se bude soutěžit. Hradec se dočká chytrých semaforů

Inteligentní semafory budou reagovat na aktuální dopravní situaci.
Inteligentní semafory budou reagovat na aktuální dopravní situaci. | autor: hradeckralove.cz

Hradec Králové pokračuje v přípravě modernizace řízení automobilové dopravy. Tak, aby byla díky inteligentnímu dopravnímu systému (IDS) plynulejší a bezpečnější. Nyní město vybere dodavatele a provozovatele, zadávací dokumentaci schválili hradečtí zastupitelé. Na projekt za 305 milionů korun chce město využít evropskou dotaci, která by mohla být až 247 milionů korun.

„Do letních prázdnin bychom mohli znát vítěznou firmu, která systém dodá a nainstaluje. Realizace se pak předpokládá v letech 2020 až 2022, v provozu by měl být systém od roku 2023," říká Jiří Bláha, náměstek primátora pro oblast investic a rozvoje města. Celková hodnota zakázky by měla být zhruba 419 milionů korun. „Součástí zadávací dokumentace je zároveň i provozování systému po dobu šesti let, přičemž roční náklady na provoz IDS se odhadují na 19 milionů korun," dodává Bláha.

Součástí systému budou nové semafory, datové sítě, senzory či moderní technologie pro řízení dopravy v reálném čase. Navíc umožní preferovat linky městské hromadné dopravy nebo bezpečný průjezd složek IZS (psali jsme zde).

Počítač bude upřednostňovat autobusy i měřit rychlost

Hlavní částí hradeckého IDS bude kompletní výměna zastaralé světelné dopravní signalizace na území města, tedy semaforů. Investice se bude týkat i samotných sloupů, na kterých jsou semafory umístěné a v některých případech jsou za hranicí své životnosti, přičemž na vybraných místech dojde i k jejich částečnému posunu v křižovatce podle požadavků dopravního inspektorátu PČR.

Semafory a sledovaná místa budou prostřednictvím vysokokapacitní přenosové sítě propojena s dispečinkem a centrálním prvkem systému, který bude jakýmsi mozkem celého IDS, bude zpracovávat veškerá data v reálném čase, která pak budou sloužit pro operativní řešení vzniklých situací.

Dalším modulem je vazba systému na MHD, jejímž úkolem je zajistit co nejplynulejší průjezd vozidel po trase tak, aby nedocházelo ke zpožďování spojů. Hradecký IDS bude zároveň na vybraných místech ve městě připravený na možnost kontroly dodržování rychlosti nebo jízdy na červenou. Výběr lokalit a úseků odpovídá požadavkům komisí místních samospráv a byl konzultován s městskou i státní policií.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Dopravní chaos u hradeckých škol má mírnit plán mobility

Plná parkoviště, nebezpečně a často proti pravidlům zastavující automobily, ze kterých v ranní špičce vystupují děti. To jsou nejčastější příčiny vzniku nepřehledných a kritických situací v blízkosti škol. Město Hradec Králové chce těmto nebezpečným kolizím předcházet vytvořením…
Čtěte více

Hradecký dopravní podnik stále modernizuje svůj vozový park. Vozidla mládnou

Ačkoliv si hradecký dopravní podnik vloni připomněl už pětadevadesáté výročí své existence, jiné podstatné číslo v jeho statistikách neustále klesá. Je jím průměrné stáří vozového parku. To je 7,75 roku. Ve srovnání s posledním známým údajem ze sousedních Pardubic je hradecký…
Čtěte více

Přes Miletu už nebudou jezdit trolejbusy. Opravy se dotknou všech linek MHD

Stavba, která na dlouhé měsíce ochromí dopravu v Hradci, už se blíží. Jedná se o rekonstrukci křižovatky Mileta. V místě už nyní probíhají přípravné práce. Dopravní omezení, která v první etapě uzavřou severní část městského okruhu a Hradeckou ulici směrem do centra, na…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme