I noviny z vašeho archivu se mohou dostat do makovice Bílé věže

Bílá věž bez makovice | Foto: Jiří Gangur
Bílá věž bez makovice | Foto: Jiří Gangur

Jasnější obrysy získává v těchto dnech představa města o tom, co by měla pro další generace ukrýt pouzdra makovice Bílé věže, která se během několika týdnů vrátí na nejvyšší bod historického centra krajské metropole.

Začátkem týdne radní Hradce Králové rozhodli o tom, co by se mělo do makovice královéhradecké dominanty vrátit a co by měla nově obsahovat. Město tak vyzývá obyvatele také k prohledání jejich archivů. 

Stavbaři předpokládají, že makovice bude před svým opětovným vyzdvižením na věž uzavřena do 30. května 2014. "Krátce poté a po dohodě se stavbaři by se mohla vrchní část Bílé věže vrátit zpět na dominantu," uvedla Magdalena Vlčková, tisková mluvčí města.

Než se o definitivním seznamu předmětů pro uložení do pouzder rozhodne, bude zapotřebí dokončit novou a velice podrobnou inventarizaci nalezeného obsahu.

Pouzdra totiž obsahovala i věci nepopsané a pro historiky zcela nové. Nejcennější a jedinečné věci kulturní povahy, kterých z celkového výčtu však bude jen pouhý zlomek, by měly být bezpečně uloženy mimo makovici, neměly by se tedy vracet zpět. „Jedná se zejména o předměty ohrožené krádeží nebo zničením. Například historické bankovky poškozené skládáním a vystavené častým změnám počasí by měly být uchovány na bezpečném místě ve sbírce či v archivech,“ vysvětlil Jan Falta, vedoucí odboru památkové péče Magistrátu města Hradec Králové.

Vrácena do pouzder makovice však bude drtivá většina všech předmětů, v tom se odborníci s historiky shodují. Zcela nově však do pouzder přibudou předměty a písemnosti s jasným vzkazem. „Do makovice by měl být vložen pamětní list, který by byl písemným poselstvím pro budoucí generace a popisoval by současnou rekonstrukci Bílé věže, díky níž jsme nahlédli do historie,“ tlumočil rozhodnutí rady města primátor Zdeněk Fink. 

Vzkaz pro budoucí generace zanechají zástupci města, univerzity i církve

Město požádá úzký okruh osobností, aby do schránky v makovici vložili vlastní pamětní listy, přání, zdravice nebo požehnání městu a občanům. K těm, kdo pozdraví budoucí generace bude patřit primátor města Zdeněk Fink, rektor Univerzity Hradec Králové Josef Hynek, královéhradecký sídelní biskup Jan Vokál a kardinál Dominik Duka jakožto bývalý zdejší biskup a rodák města Hradec Králové i politický vězeň.

„Shodli jsme se v radě města i na tom, že by pouzdro makovice obsahovalo i nadále předměty běžné denní potřeby jako jsou například mince, fotografie významných staveb, aktualizovaný inventář předmětů, medaile vydané městem, mince, bankovky, poštovní známky či noviny zachycující nejvýznamnější události spjaté s městem, čímž by byla zachována kontinuita ukládání tištěných periodik i nadále,“ uzavřel Zdeněk Fink.

Máte doma noviny s významnými královéhradeckými událostmi? Věnujte je do makovice

„V případě, že by občané měli doma ve svých archivech originální výtisky periodik popisujících významné události spjaté s městem, konkrétně pak týkající se návštěvy Václava Havla, Václava Klause či Miloše Zemana a návštěvy Jana Pavla II. v Hradci Králové a mohli je za účelem vložení do makovice Bílé věže postrádat, budeme rádi, pokud je do 26. května 2014 doručí na magistrát města. Stejně tak tištěná originální periodika popisující intronizaci či pohřeb arcibiskupa Otčenáška,“ vyjmenoval Jan Falta.

Občané mohou tato periodika adresovat přímo Janu Faltovi, vedoucímu odboru památkové péče Magistrátu města Hradec Králové.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Síť, která by bránila sebevražedným skokům, nakonec na Bílé věži nebude

Po dvouletém martyriu Hradec Králové vzdává snahu o zabezpečení Bílé věže proti sebevražedným skokům z ochozu památky. Nepodařilo se totiž najít řešení, které by bylo funkční a současně vyhovovalo památkářům. Poslední sebevražedný skok policie zaznamenala v roce 2020. Od roku…
Čtěte více

Bílá věž je uzavřená. Augustinu upadlo srdce, a tak na Nový rok nezazvoní

Zvonu Augustin v Hradci Králové upadlo při štědrovečerním zvonění kované srdce. Dopadlo na dřevěnou podlahu Bílé věže a památka je teď z bezpečnostních důvodů uzavřená pro návštěvníky. Kované srdce dopadlo na dřevěnou podlahu pod osmitunovým zvonem. Ten je třetím největším…
Čtěte více

Ochranné sítě zatím na Bílé věži nejsou. Navržená řešení se nelíbí památkářům

Do konce minulého roku měly ochozy Bílé věže v Hradci Králové zakrývat ochranné sítě. Minulé vedení magistrátu se k zásahu do symbolu Hradce odhodlalo kvůli častým sebevražedným skokům. Jenže památkářům se navržená řešení nelíbí, a tak dominanta města zůstává tak, jak je.…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme