Štítky: | Nemocnice | bistro | otrava | stafylokok | hygiena |

Hygiena dala majiteli hradeckého bistra za otravu desítek lidí pokutu 250 tisíc

Zlatý stafylokok kontaminoval tortilly v bistru v Hradci Králové.
Zlatý stafylokok kontaminoval tortilly v bistru v Hradci Králové. | autor: pixabay.com

Provozovatel bistra Maxim v Hradci Králové musí zaplatit pokutu 250 tisíc korun, uložila mu ji krajská hygienická stanice. V bistru se začátkem června 2018 přiotrávilo celkem 81 lidí, zdejší tortilly byly nakažené zlatým stafylokokem. Prostory jsou znovu otevřené, nabízejí zde mexické pokrmy, informoval server iDNES.cz.

Podle krajské hygienické stanice je pokuta pravomocná. Hygienici ji uložili zejména proto, že provozovatel nezajistil, aby jeho činnost neohrozila nebo nepoškodila zdraví lidí infekčním nebo jiným onemocněním.

„V tomto případě došlo k negativnímu ovlivnění bezpečnosti pokrmů uváděných do oběhu ve dvou po sobě následujících dnech a následné explozivní epidemii stafylokokové enterotoxikózy,“ uvedla mluvčí Krajské hygienické stanice v Hradci Králové Veronika Krejčí.

Výši pokuty zdůvodnili hygienici tím, že má mít výchovný i represivní účinek, ale nemá být likvidační. Vzali ohled na okolnosti případu i následky protiprávního jednání. Bistro bylo několik měsíců uzavřené, protože v něm od otravy platila mimořádná protiepidemická opatření. Nyní tam působí nový provozovatel, byť redaktor MF DNES zastihl na místě původního majitele, který tam skládal zboží.

Bistro V Kopečku změnilo provozovatele

„Krajská hygienická stanice souhlasila s otevřením provozovny pro nového provozovatele. V této věci je však třeba zdůraznit, že na jedné straně se jedná o vyhovující uspořádání a vybavení vlastní provozovny, na druhé straně o způsob vlastní výroby pokrmů. To, zda bude pokrm bezpečný, je bezesporu ovlivněno úrovní vybavení provozovny, ale vždy se na tom bude zásadním způsobem podílet konkrétní činnost personálu,“ podotkla mluvčí hygieniků.

„Mikroorganismy jsou běžnou součástí našeho životního prostředí, včetně těch, které mohou vyvolávat onemocnění. Výrobce pokrmů je pak zodpovědný za to, že bude používat takové vhodné postupy, aby jeho pokrm byl i za těchto podmínek bezpečný,“ dodala Veronika Krejčí.

V provozovně v ulici V Kopečku se 5. června 2018 přiotrávili zákazníci, kteří snědli tortillu s kuřecím kebabem, zeleninou a tzatziki. Majitel Vladimir Angelkovik už ten den odpoledne bistro sám uzavřel, jak přibývalo pacientů v nemocnici. Policie případ vyšetřovala jako ohrožování zdraví závadnými potravinami z nedbalosti, ale v říjnu ho odložila, protože se nenašel konkrétní viník (více o vyšetřování hromadné otravy čtěte zde).

„Bakterii zlatého stafylokoka do provozovny zavlekl některý ze zaměstnanců v nějakém drobném kožním defektu. Z pozitivních výsledků stěrů z ranek na rukou jednotlivých zaměstnanců však nešlo zjistit, který ze zaměstnanců bakterii do prodejny prvotně zanesl a který byl kontaminován až druhotně při práci,“ vysvětlila tehdy hradecká policejní mluvčí Iva Kormošová.

Přidejte si nás na Facebook a dozvíte se včas o aktuálním dění v Hradci Králové!



Chcete vědět co se dělo přesně před rokem?

Navštivte naší Kroniku dění v Hradci Králové a dozvíte se nejen co se dělo ve městě a o čem se psalo, ale také teplotní minima a maxima, či jaké se konaly kulturní akce.

Zobrazit zpravodajství před rokem, dvěma, třemi, čtyřmi, pěti lety.





Komentáře ke článku

Přidat komentář ke článku

K tomtuto článku zatím nebyl vložen žádný komentář.
Váš názor nám není lhostejný, podělte se o něj také s ostatními uživateli a napište první komentář.

Vložit nový komentář

(nebude zveřejněn)
(nepovinné)

Přečtěte si také

Stavba nového pavilonu infekční kliniky bude stát 900 milionů

Hradecká fakultní nemocnice plánuje na podzim letošního roku vypsat výběrové řízení na dodavatele stavby nového Pavilonu kliniky infekčních nemocí a kožní kliniky, která by měla stát kolem 900 milionů korun. Předpokládaný termín zahájení stavby je stanoven na jarní měsíce roku…
Čtěte více

Hradecká záchytka stále funguje omezeně, chybí lékař

Protialkoholní záchytná stanice v Hradci Králové už přes rok funguje v omezeném režimu. Je přitom spádová pro celý Královéhradecký kraj. Dříve fungovala 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Teď je nonstop otevřená jen o víkendu a o svátcích. Ve všední dny přijímá pacienty pouze v čase…
Čtěte více

Smysl pro tumor, seriál se v hradecké nemocnici natáčel hlavně o víkendech

Seriál Smysl pro tumor, který po osm nedělních večerů, vysílala Česká televize, upozornil veřejnost na problematiku onkologických onemocnění a možnosti jejich léčby. Televizní štáb záběry z lékařského prostředí natáčel předminulý rok na vybraných pracovištích Fakultní nemocnice…
Čtěte více
Mohlo by se hodit
Doporučujeme